16.06.2024

Нювил: Още съм в битката за титлата

Второто място на Крейг Брийн в рали „Естония” нямаше как да скрие четвъртото поражение на Hyundai в световния рали шампионат. Ойт Танак първо спука гума, а след това излетя от пътя и спука още две гуми в първия ден. Също в началото и Тиери Нювил спука гума, а преди финала имаше технически проблеми със своя i20 Coupe WRC.

Все пак Нювил завърши трети в крайното класиране и също така взе 4 точки и в пауър стейджа, където се класира втори.

Пет кръга преди края на сезона Нювил е трети в общото подреждане, на 52 точки от лидера Себастиен Ожие. Но белгиецът е твърдо уверен, че остава в голямата битка и няма никакво намерение да се отказва.

„Основната ми цел в Естония беше да завърша пред Себастиен и Елфин Еванс. Направих го и оставам в битката за титлата – заяви пред wrc.com белгийският пилот на Hyundai. – Все още нищо не е решено, затова и през уикенда исках да се боря до последно и да съм пред тях.”

Нювил потвърди наблюденията на анализаторите, че супер бързите отсечки около Тарту определено не са му допаднали, както и че не са били особено подходящи за възможностите на колата му.

„Преди старта бяхме наясно, че ни чака труден уикенд в Естония. Никога не съм бил сред най-смелите пилоти в такива ралита, в които поемането на рискове е основна част от състезанието – призна Тиери. – За съжаление всичко започна трудно, тъй като спукахме гума още в началото и загубихме 15 секунди. Но имах възможност да се боря в събота и неделя, постоянно увеличавах аванса си пред Ожие, а в пауър стейджа взех повече от точки от него и Еванс.”

Нювил потвърди, че Ожие е успявал да го доближи в битката за третото място заради проблемите със стартера на колата му, които се появиха през третия ден и заради които той закъсня за старта на една от последните отсечки. На финала Нювил завърши на 11,6 секунди пред световния шампион.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.