18.04.2024

Ожие взе пета поредна победа в рали „Монте Карло“

Ожие започна защитата на титлата си с победа

Настоящите световни шампиони Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия (Ford Fiesta WRC) започнаха защитата на титлата си с победа в домашния им старт – рали „Монте Карла”, като за тях това е пета поредна победа.

Втори и трети завършиха пилотите на Toyota Ойт Танак и Яри-Мати Латвала.

Ожие оглави класирането след първите две отсечки в четвъртък вечерта, въпреки че се завъртя в първия етап, но така и не успя да се откъсне сериозно пред Танак, който в петък вечер сви авансът му на под 15 секунди, а в края на съботния ден разликата между двамата беше малко над 30 секунди.

В последните 4 отсечки в неделя Танак не атакува и заложи на сигурното пилотиране, тъй като заяви, че няма да рискува да изпусне подиума в първото си рали за Toyota, а до финала Себ увеличи аванса си на 58,3 секунди. Естонецът пък завърши на почти 54 секунди пред съотборника си Латвала, който само в един момент от състезанието имаше надежди за второто място, но след това изостана от двамата лидери.

„Монте Карло” е много специално рали за мен – заяви Ожие на финала. – Винаги съм се представял добре тук, явно ми се отдават домашните ми отсечки, много съм щастлив, че отново спечелихме.

„Но уикендът беше труден. Атмосферните условия бяха тежки никога досега не съм имал толкова проблеми с избора на гуми. Успях да направи по-малко грешки от останалите, това се оказа решаващо за победата. Трябва да благодаря на тима за възможно най-добрия старт на сезона, но още на това рали видяхме, конкуренцията ще е много сериозна този сезон. Битката за титлата ще е много интересна.”

Петте допълнителни точки за първото място в пауър стейджа бяха спечелени от Крис Мийк със Citroen C3 WRC, който остана 4-и в общото класиране, на над 2,51 минути от Латвала. Мийк се пребори за 4-ото място, след като движещият се на тази позиция Есапека Лапи с Toyota допусна грешка в 17-ата отсечка, която му струва скъпо и пред него минаха Тиери Нювил (Hyundai) и вторият пилот на Ford Елфин Еванс.

Белгийската звезда на Hyundai беше 11-и в четвъртък вечерта, но успя да се върне в челото и завърши 5-и, като взе и 4 допълнителни точки от второто си място в последната отсечка, като така минимизира загубите на старта на сезона спрямо Ожие. На финала Нювил победи с 1 секунди Еванс в битката за петото място и изпревари Лапи с 3,7 секунди, който в крайна сметка остана 7-и.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.