21.06.2024

Ожие: Имам нужда от почивка

В неделя Себастиен Ожие спечели за втори път рали „Монца” и взе осмата си световна титла. Стартът в Италия беше последният за Себ като титулярен пилот с пълна програма в световния рали шампионат и последно състезание за него с навигатора му Жулиен Инграсия.

Ожие има 4 титли с VW, две с M-Sport и две с Toyota. Французинът е с 54 победи в WRC, спечелил е 632 отсечки и има 91 качвания на подиума.

След края на рали „Монца” Ожие намери време да говори за началото на следващия етап от живота и кариерата му, в който автомобилните състезания запазват важната си роля, но ще го гледаме в много по-малко ралита.

Всъщност първите дни след финала на сезон 2021 не са почивни за Себ и колегите му от Toyota, тъй като те започнаха тестове във Франция за рали „Монте Карло” през януари зад волана на новия Yaris Rally1.

„Поне догодина ще участвам само в няколко ралита. Може и да не участвам – обясни Ожие. – В момента все още нямам ясен план. Затова, моля ви, не ме питайте какво ще правя следващата година, тъй като в момента не искам да отговарям на този въпрос.

„В живота всички хубави неща стигат до края си. Не съм тъжен, че реших да сложа край на кариерата си. Усещам, че сега е подходящият момент за това. Ще видим какво е подготвило бъдещето за мен. Но сега имам нужда от почивка.

„Имам нужда от малко време, за да се мотивирам отново да се състезавам, но може би по малко по-различен начин. Имам нужда от почивка, за да съм със семейството ми, това е приоритет за мен.

„Мисля, че за всеки спортист е трудно да намери начин да сложи край на кариерата си – допълни французинът. – Мисля, че няма по-добър начин от този, който избрах аз. Според мен това е правилното решение – слагам край на кариерата ми на заводски пилот с пълна програма, но оставам в тима и ще карам в няколко ралита догодина.

„Но се замислих, че бих предпочел да напусна ралитата напълно, така ще мога да използвам пълноценно края на тази година и няма да ми се налага да се готвя за началото на следващия сезон. За другите предстои цял следващ сезон в WRC, за мен това означава рали „Монте Карло”, поне засега. Честно казано, все още не съм готов за още натоварвания, но предстоящите тестове ще ми върнат желанието да се състезавам отново.”

Шефът на Toyota Яри-Мати Латвала преговаря с Ожие за ограничена програма за догодина, като единственото сигурно до момента е участието на пилота от Гап в „Монте Карло”. Ожие кара за Toyota в теста на новаците в WEC и най-вероятно кариерата му ще продължи в състезанията за издръжливост. От Toyota обаче дадоха да се разбере, че едва ли компанията ще пусне специално за него трети прототип в Льо Ман догодина. Себ пък отвърна, че иска да си заслужи мястото в тима и е готов да започне от по-ниските нива в надпреварите за издръжливост догодина.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.