23.07.2024

Ожие: Citroen C3 WRC не е толкова лош

Световният шампион Себастиен Ожие отпадна рано в рали „Швеция” през миналия уикенд, но заяви, че представянето на Citroen C3 WRC дава поводи за оптимизъм.

Французинът спечели рали „Монте Карло” на старта на сезона през януари, но състезанието премина основно на сух асфалт, а не на очакваните от феновете заснежени и заледени етапи. В последните години Citroen определено изоставаше на снега в Швеция и затова това състезание трябваше да е първият сериозен тест за развитието на C3 WRC.

За новия сезон C3 WRC претърпя сериозни промени по трансмисията и окачването, но участието на Ожие в Швеция не продължи достатъчно дълго, за да има възможност за по-сериозен анализ – французинът отпадна в шестия етап в петък, след като се заби в снежна преспа.

След това Ожие се върна по системата Rally2, спечели три етапа и завърши 29-и в крайното класиране, като взе 2 бонус точки за 4-ото място в пауър стейджа в края на ралито.

Себ призна, че е разочарован от резултата в Швеция, но в същото време е и окуражен от представянето но C3 WRC.

„Честно казано, мисля, че колата не е толкова лоша – обясни Ожие. – Скоростта ни беше повече от прилична, когато стартирахме първи по етапите. Мисля, че в това има известни позитиви за нас.

„Настроен съм оптимистично за сезона. Не съжалявам за нищо, това е реалността, ще се борим и ще работим, за да сме все по-добри.

„Важното е, че на снега в Швеция ползваме почти същите настройки на макадам, което означава, че имахме възможност да поработим по колата и са съберем информация. В тези условия експериментите са доста интересни.”

След финала в Швеция Ожие отстъпи първото място във временното класиране на Ойт Танак с Toyota Yaris WRC, който спечели победата, както и първото място в пауър стейджа, което му донесе общо 30 точки. След първите две ралита Танак има 47 точки, на 7 пред Тиери Нювил (Hyundai) и е на 16 пред Ожие.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.