22.06.2024

Олимпиадата ще реши съдбата на рали „Япония”

Ако тази година се проведе лятната олимпиада в Япония, то след нея ще го бъде и рали „Япония”, което трябва да е финален кръг за този сезон в WRC. Световният рали шампионат се връща в Япония за първи път от 2010 година, но провеждането на състезанието е под въпрос.

Рали „Япония” трябва да се проведе през ноември, но сега съдбата му се обвърза с тази на Олимпиадата, естествено заради увеличаването на броя заразени с коронавирус в страната. Олимпиадата е планирана за юли, а ралито с център Нагоя трябва да започне на 11 ноември.

„Продължаваме да работим за рали „Япония” – заяви пред Dirtfish рали директорът на ФИА Ив Матон. – „Както обикновено, заедно с организаторите. За момента основното нещо за нас е да разберем какво ще се случи с Олимпиадата. Това е сигналът, който ще ни каже какво да очакваме за рали „Япония”. Ако Олимпиадата се проведе по нормалния начин, това ще ни потвърди, че през ноември ще сме в Япония.”

Рали „Япония” вече има основен спонсор – софтуерната компания Forum8, а етапите са разположени в две префектури: Аичи и Гифу.

Японският пилот на Toyota Такамото Кацута заяви по време на рали „Португалия” през миналия уикенд, че в родината му все още се дискутира провеждането на Олимпиадата, която трябва да започне на 23 юли.

Наскоро вицепрезидентът на МОК Джон Коутс заяви, че Олимпиадата в Токио ще се проведе без значение на това какви ограничителни мерки ще наложат властите в Япония заради разпространението на коронавируса. Последното затягане на мерките дойде след нарастване на броя на заразените, но сега бройката спада и през уикенда или в началото на следващата седмица се очаква решение за отпускането им.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.