14.07.2024

Официално: Краят на Holden дойде

Почти 12 месеца, след като General Motors обяви, че ще закрие австралийската автомобилна марка Holden, продажбите на бранда приключиха през януари 2021. Статистиката на пазара в Австралия отчете 0 продадени нови коли Holden за миналия месец на местния пазар.

През 2020 продажбите рязко намаляха след съобщението на GM, а дилърите организираха поредица „разчиствания” на запасите от залежали коли, но пред декември ситуацията беше ясна – едва 28 продажби.

Holden присъства на пазара в Австралия от 1948 година.

В последните години обаче сривът в продажбите беше впечатляваща. Holden завърши 2020 година с повече от 60% по-малко продажби спрямо 2019, през която пък записа с над 30% по-малко продадени коли в сравнение с 2018.

Основният проблем на Holden в последните години се оказа това, че марката заложи на големите седани – последният Commodore е идеален пример за това, точно когато в световен мащаб търсенето на такива автомобили буквално се срина.

Holden се оказа и последната марка, от която GM се освободи като част от процеса на напускане на пазарите, където се продават коли с десен волан. GM продаде Opel и британската Vauxhall през 2017 година.

Последното поколение на Holden Commodore на практика беше ребрандиран Opel Insignia, но австралийските купувачи не харесаха особено иначе успешния европейски модел.

Производството на Holden в Австралия беше прекратено още през 2017 година.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.