22.06.2024

Официално: „Монца” сменя „Япония”

Както и се очакваше, отново рали „Монца” ще е финалът на сезона в световния рали шампионат. Миналата година рали-шоуто беше трансформирано в почти пълноценно рали, в което съдбата на световната титла се реши по драматичен начин.

20 минути преди началото на последната отсечка на рали „Акрополис” промоутърът на WRC официално съобщи, че „Монца” ще смени отмененото „Япония”, с което потвърди очакванията на феновете и специалистите.

Но рали „Монца” ще е една седмица по-късно в сравнение с датите на японското състезание – от 19 до 21 ноември. Освен това, тази година ще има доста по-интересни неща на пистата и най-вече около нея.

Все още маршрутът и етапите на ралито не са обявени, но няколко италиански колеги обясниха, че този път голяма част от сервизните пътища около пистата няма да могат да се ползват, тъй като след Гран при на Италия, която беше вчера, започва ремонт на част от тези участъци. А шефът на Toyota Яри-Мати Латвала спомена в тв интервю, че тази година екипажите няма да прекарат нито един пълен ден на пистата за разлика от 2020-а.

Техническият директор на Toyota Том Фаулър припомни, че отсечките, използвани миналата година и разположени в планините над Комо, всъщност са били най-интересни за отборите и екипажите, като на доста от тях имаше сериозно количество сняг.

„Отсечките извън „Монца” бяха много хубави – обясни Фаулър. – А и на самата писта имаше много макадамови и кални участъци, където използването на WRC автомобили с асфалтово окачване и гуми не беше идеалното решение.”

Шефът на M-Sport Ричард Милнър акцентира пред Dirtfish на това, че сега коронавирус ограниченията в Италия не са толкова строги като миналата година и това позволява организирането на повече етапи извън „Монца”, а пък отсечките на пистата както винаги ще съберат много публика.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.