23.07.2024

Петер Солберг иска да се пробва в WRC2

Петер Солберг похвали новото Polo R5

Световният рали шампион за 2003 година Петер Солберг е ентусиазиран да се върне в WRC надпреварите, макар и зад волана на автомобил от групата WRC2. Това обяви самият норвежец, след като участва миналата седмица в тестовете на новия VW Polo R5 в Северна Швеция, където той навъртя почти 350 километра зад волана на бегачката.

Ако Петер осъществи идеята си, то сега му предстои първи старт в WRC от 2012 година насам.

„Честно, колата е фантастична – обясни Петер, който има и две световни титли в раликроса, където се състезава от 2013 година. – Polo R5 е много приятна за каране, предвидима и лесна за каране – което е много важно за всеки автомобил от тази категория.

„След като участвах в тестовете на този автомобил, сега искам да участвам и в състезание с него. Не знам дали това ще е възможно, не сме говорили за това с Volkswagen, но ще е страхотно ако стане.”

Солберг не е карал в световния рали шампионат, след като напусна заводския тим на Ford преди 5 години, но в нито един момент не е бил далеч от спорта. А отделно от това записа и три поредни победи в рали „Швеция” за исторически автомобили, където кара Ford Escort RS1800. Отделно от това Петер е сериозно ангажиран и с развитието на рали кариерата на 16-годишния му син Оливер. Очаква се, че Солберг-младши ще дебютира в световния рали шампионат тази година в рали „Великобритания” в Уелс и Петер призна, че се изкушава от шанса да се състезава срещу сина си.

„Може би ще е добре да участваме в рали „Великобритания” – обясни Петер. – Ако Оливер стартира там, то ще се боря с него и ще се получи интересна история за медиите. Да видим какво ще стане.”

В тестовете на VW освен Солберг участва и двукратният световен рали шампион Маркус Грьонхолм, но засега финландецът не е обявил, че планира да се върне в големите ралита.

Следващият старт на Петер и съпругата му Пернила е предстоящото издание на рали „Швеция” за исторически автомобили, което се провежда заедно с WRC кръга и използва същите етапи. Двамата отново ще карат победоносния RS1800.

Съотборникът на Петер в световния раликрос и настоящ световен шампион в раликрос – Йохан Кристоферсон, вече е заявен за рали „Швеция”, като той ще кара Skoda Fabia R5.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.