14.07.2024

Петер Солберг и Фолксваген заедно в World RX

Норвежката звезда Петерр Солберг най-накрая успя да се сдобие със заводска подкрепа в световния рали крос шампионат. Петер има две световни титли в рали кроса – през 2014 и 2015, а през 2003 година стана световен рали шампион и е единственият пилот, печелил и двата шампионата.

Тази подкрепа идва в лицето на Фолксваген. Компанията се изтегли от световния рали шампионат в края на 2016 година и ще подкрепя тима на Петер в World RX с механици и инженерно развитие на неговия Polo RX, а финансирането на програмата ще трябва да се осигури от Солберг и Volkswagen Швеция.

Вече е сигурно, че главният инженер на Фолксваген в световния рали шампионат Франсоа Ксавие Демайсон ще бъде част от проекта и отново ще работи със Солберг. Двамата беше бяха в един екип в Subaru в WRC и в частния тим на Петер в световния рали шампионат.

Според непотвърдена информация проектът Polo WRC2017 ще бъде използван за основа на новата кола на Петер Солберг и Йохан Кристоферсон, тъй като VW Motorsport до последно прави тестове на автомобила, който обаче няма да стигне до WRC.

Съотборник на Солберг в този проект ще бъде вече добре познатият Йохан Кристоферсон, бивш пилот на Marklund Motorsport и основен двигател за създаването на този подкрепен от Фолксваген отбор.

„Много съм горд да съм част от този вълнуващ проект с Петер и Фолксваген Швеция, това е сбъдната мечта във всяко едно отношение. Заедно ще направим всичко което е по силите ни, за да успеем. Смятам да грабна тази възможност с всички сили“, въодушевено коментира Кристоферсон.

От няколко години насам Петер Солберг се опитваше да привлече редица производители на автомобили (Ситроен, Мерцедес, Хюндай, Тойота и други), но безуспешно.

„Това е сбъдната мечта- коментира норвежецът. – С подкрепата на Фолксваген Швеция и топ пилотът Йохан Кристоферсон за съотборник, всичко е възможно. Още от самото начало ние сме се целили в златото и за новия сезон това отново ще бъде моя приоритет. Искам да спечеля титлата и при конструкторите за моя отбор PSRX и за Фолксваген Швеция.

„Моят отбор работи доста здраво през последните години, за да можем да станем партньори с Volkswagen. Вече разполагаме с огромен потенциал, но също така ни предстои страшно много работа. Всичко на света е възможно и постижимо!“

След решението на Фолксваген да участват в World RX шампионата, излиза въпросът дали от Ауди ще продължават да подкрепят Матиас Екстрьом и през този сезон, след като германската компания и шведът спечелиха световната титла през 2016 година. Засега няма информация от страна на немския производител относно продължаването на програмата на техния пилот от DTM.

Шампионатът стартира в Барселона на 1 април, като през тази година в календара ще има и старт в Африка, който ще е в средата на ноември.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.