23.06.2024

Печеливши и губещи от „Имола”

Гран при на Емилия Романя на класическата вече писта „Имола” се оказа истински трилър – основно заради дъжда и инцидентите. Макс Верстапен записа първа победа за 2021 година, Люис Хамилтън беше на крачка от отпадането, но завърши втори, а Джордж Ръсел и Валтери Ботас участваха в инцидент, който може да е най-големият този сезон.

Кои обаче спечелиха и кои загубиха на „Имола”?

Победители

Макс Верстапен

Разликата на финала не казва цялата истина, победата на Макс не беше толкова лесна, колкото изглежда според резултата. Но Верстапен записа някои много силни ходове – атаката срещу Люис Хамилтън в първата обиколка, както и първата му обиколка със сликове, която му позволи да се възползва отлично от забавянето на Люис в бокса.

Люис Хамилтън

Тук ситуацията е спорна – все пак Люис загуби от основния си съперник за титлата. Но от друга страна, това, което спечели след излитането си от пистата, е сериозно постижение. Прекъсването на състезанието помогна на Хамилтън, а темпото на Mercedes вече е по-близо до това на Red Bull в сравнение с Бахрейн.

Ландо Норис

След квалификацията Ландо Норис заяви, че е разочаровал McLaren, тъй като загуби третото място. Но сега в състезанието успя да стигне до втория си подиум във Формула 1 със зряло и балансирано пилотиране. В началото Норис беше по-бързият пилот на тима и Дениъл Рикардо по никакъв начин не се противи на решението на тима да пропусне британеца напред. И Ландо отмъкна второто място на Шарл Льоклер по страхотен начин.

Ferrari

Двете коли на тима завършиха в Топ 5 за първи път от Турция миналата година насам. В началото на състезанието Льоклер беше реална заплаха за Хамилтън, но след рестартирането на състезанието нямаше достатъчно скорост и сцепление, за да задържи Норис. Сайнц също беше много бърз, но допусна много грешки. Все пак, в края на състезанието темпото му беше като на Льоклер.

Кими Райконен

Първи точки за Кими и Alfa Romeo този сезон. При червения флаг финландецът беше 8-и, като през по-голямата част от времето преди това вървеше близо до Ботас и Ръсел.

При рестарта Райконен нямаше как да задържи Хамилтън, но след това успя да го изпревари само Гасли, а това плюс излитането от трасето на Перес, осигури на 41-годишния Кими 9-ото място. Зад него завършиха пилоти с по-бързи коли, а Williams и Haas не взеха точки, което може да се окаже много важно в края на сезона.

Губещи

Валтери Ботас

Валтери има право да се ядосва на Джордж Ръсел, въпреки че ударът между тях беше определен като състезателен инцидент. Но Ботас трябваше да е доста по-напред в колоната. В квалификацията той остана далеч от челото и това, че беше атакуван от пилот на Williams, който имаше скорост да го изпревари не говори особено добре. След 3-ото място в Бахрейн и отпадането тук, става все по-трудно шампионските амбиции на Ботас да бъдат подкрепени.

Серхио Перес

Звездата от квалификацията не се представи според очакванията в състезанието. На старта потъна до третото място, после направи още няколко грешки и вече беше 4-и.

Серхио допусна най-скъпата си грешка зад колата на сигурността, тъй като излетя от трасето, а след това изпревари две коли и беше наказан с 10 секунди. След рестарта дойде завъртането и той остана едва 14-и, а след това стигна до финала 13-и.

Williams

На „Имола” пилотите на Williams имаха сериозен шанс за точки и след квалификацията вчера това изглеждаше възможно. В края на състезанието обаче тимът получи две сериозно повредени коли и нито една точка. Каквото и да мисли Ръсел, той трудно може да прехвърли вината за инцидента на Ботас. А катастрофата на Латифи може да се обясни с трудните условия.

Алонсо и Фетел

В Бахрейн Алонсо беше агресивен и бърз, сега обаче изостана в квалификацията и в състезанието, а в загряващата обиколка излетя от пистата. А ужасният старт на Фетел като пилот на Aston Martin В Бахрейн някак си успя да се превърне в още по-лошо представяне на „Имола” – много проблеми с колата и липса на скорост.

Alpha Tauri

Още едно състезание, в което тимът имаше сериозен потенциал, не донесе нещо сериозно. Юки Цунода сгреши в квалификацията, а днес изпревари Хамилтън при рестарта, но веднага след това се завъртя. Пиер Гасли стартира с мокри гуми и това му донесе закъснение още в началото.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.