23.07.2024

Пирели напуска WRC в края на сезона

Пирели ще напусне световния рали шампионат в края на 2016 година, като Мишлен и Димак ще останат единствените доставчици на гуми за новата генерация рали автомобили.

Pirelli доставя гуми за отборите във Формула 1 и компанията има дълга история в световния рали шампионат, включително и три години като единствен доставчик.

През 2014 Пирели се завърна на световната рали сцена след 12-месечно отсъствие, но италианците не доставяха гуми на нито един от топ отборите.

Директорът на спортната програма на Пирели Пол Хъмбъри подчерта, че компанията ще продължи да произвежда рали гуми за национални и континентални шампионати в целия свят.

„Ралито е тази форма на моторните спортове, в която сме много ентусиазирани да работим и ще продължим със същият дух да го поддържаме – обясни Хъмбъри. – Но няма да хомологираме нови WRC гуми за следващия сезон и ще продължим да работим с останалите около 300 шампионата в цял свят, за които доставяме гуми.“

Хъмбери потвърди, че от Пирели ще продължат да подкрепят европейския шампионат за млади пилоти JERC и през следващия сезон.

„Това отговаря перфектно на нашата философия за развитие на кариерите на млади пилоти. По-голямата част от младите пилоти започват своята кариера в националните си шампионат, затова ние доставяме най-новите си гуми точно в тези надпревари, така затвърждаваме присъствието ни в спорта в цял свят“, допълни британецът.

Последното участие на Пирели във WRC ще бъде рали „Австралия“ през този уикенд, където Лоренцо Бертели и Николас Фукс ще използват за последен път макадамовите гуми на италианския производител.

В края на този месец Michelin и DMACK ще трябва да регистрират новите си разработки за сезон 2017. Димак най-вероятно отново ще доставя гуми за един или два автомобила Ford Fiesta RS WRC, докато Мишлен ще работи с четирите заводски отбора.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.