14.07.2024

Предстои най-късото рали „Монте Карло”

Следващото издание на рали „Монте Карло”, с което стартира сезон 2021 в световния рали шампионат, ще е най-късото в историята на състезанието. Причината е коронавирус пандемията и ограниченията, наложени от френското правителство, свързани с вечерния час. За съжаление, рали „Монте Карло” ще се проведе без зрители догодина (21-24 януари).

Състезанието включва 15 скоростни етапа, с един по-малко от първоначално предвиденото, като общата им дължина е едва 280 км.

Още преди пандемията, организаторите бяха решили да се откажат от официалния старт пред казиното в Монте Карло, който по традиция се провеждаше в четвъртък следобед и това удължаваше провеждането на състезанието с цял ден, а шейкдаунът се провеждаше в сряда.

Сега планът включваше шейкдаун в четвъртък, но той беше отменен заради забраната за зрители, тъй като обикновено етапът в покрайнините на Гап събира твърде много фенове и контролът им става трудна задача.

В четвъртък (21 януари) ще се карат два етапа, но те няма да са вечерни, а следобедни – стартът на първата е в 17,38 ч. българско време, а не 20.08 ч, както беше оригиналният план.

В петък няма големи промени, само стартът на всички отсечки е дръпнат с 15 минути по-рано, за да няма етапи, които започват по тъмно.

В събота ще се кара само веднъж „Сан Клеман”, а не два пъти, отсечката „Сен Аполинар” отпада, „Ла Бреол” ще се кара два пъти – сутрин и следобед.

Най-големите промени в програмата на „Монте Карло” са запазени за неделния ден, но този път причината не е коронавирус пандемията. Ураганът Алекс унищожи много пътища и мостове в южните Алпи и затова се наложи ACO да търси нови отсечки в северозападната част на този регион.

Все пак, етапите „Пуже” и „Брианконе” са добре познати на рали феновете от предишни години, а новият световен шампион Себастиен Ожие е на мнение, че почитателите на спорта ще преглътнат липсата на Турини тази година, тъй като тази част на Франция предлага още много други отсечки.

В интерес на истината, от 2013 година насам рали „Монте Карло” постепенно преминава към все по-компактен формат, като точно в споменатата година беше и последното му издание с по-дълъг маршрут.

Програмата на рали „Монте Карло 2021” може да видите тук.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.