22.06.2024

Продава се Jordan 191, каран от Михаел Шумахер

Един от болидите, с които е започнала кариерата на Михаел Шумахер – Jordan 191 от сезон 1991, излиза на пазара. Става въпрос за шаси 191-6 – една от трите коли, които тимът на Еди Джордан подготвя за Гран при на Белгия на „Спа”, когато в световния шампионат дебютира Шумахер, сменяйки Бертран Гашо.

Другите две шасита за този уикенд са 191-4 и 191-5. Михаел започва уикенда със 191-5, но заради изтичане на охладителна течност довършва свободните тренировки с 191-6 – това е състезателната кола за неделя на другия пилот на тима Андреа де Чезарис.

За квалификацията Шумахер получава отново 191-5, която е ремонтирана успешно и се класира 7-и на стартовата решетка, въпреки че до този момент не е карал на „Спа”. В състезанието отпада в първата обиколка заради неправилна работа със съединителя.

Jordan 191 е смятан за един от най-красивите болиди в историята на Формула 1 – както заради формите, придадени му от дизайнера Гари Андерсън, така и заради спонсорските цветове на борда на колите. Със 191 тимът на Еди Джордан завършва на 5-о място при конструкторите в първия си сезон във Формула 1, а след „Спа” Еди изпуска Михаел, който е привлечен в Benetton от Рос Браун и Флавио Бриаторе.

Болидът 191-6 е оборудван с оригиналния си двигател Ford HB и през април участва в състезание за исторически автомобили на пистата „Донингтън парк”.

Цената на болида е 1,25 милиона британски лири.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Продават един от ранните болиди на Михаел Шумахер

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.