13.06.2024

Прост: Трябва да пазим Окон от Алонсо

Завръщането на Фернандо Алонсо във Формула 1 дава както положителни резултати за тима на Alpine, така и отрицателни. Това обясни 4-кратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост пред Le Figaro.

В началото на кариерата си във Формула 1 Окон демонстрира бърз прогрес и отлична скорост, когато се състезаваше със Серхио Перес във Force India. Французинът обаче пропусна сезон 2019 заради трансформацията на тима в Racing Point, където мястото му беше заето от Ланс Строл. Завръщането му през миналия сезон не беше особено убедително на фона на представянето на Дениъл Рикардо.

А за този сезон ситуацията на Окон също е сложна, тъй като Алонсо за трети път се състезава за тима, с който взе двете си световни титли.

„Трябваше да вземем специални мерки, за да се чувства комфортно Окон в тима след идването на Фернандо – призна Прост. – Пилот с такъв силен характер винаги се отразява на атмосферата. Фернандо е перфекционист и всички ние трябва да работим на неговото високо ниво.

„Наясно сме, че този сезон той няма да може редовно да е в челото. Но знаем, че ако има шанс за десетото място, ще се бори за него до самия край с всички възможни сили.

„За прогреса на тима обаче са нужни двама пилоти. Очакваме много от Естебан тази година, той познава добре отбора. Променихме някои неща в структурата и работата на екипа, за да се чувства той по-комфортно и да е по-уверен. Смяната на състезателния му инженер също беше подчинена на това, образно казано, да пазим Окон от въздействието на Алонсо. Но всички мерки имат една цел – той да се чувства максимално комфортно и да реализира потенциала си.”

Колко и какво е обаче влиянието на Алонсо върху Окон?

„Приемаме, че когато пилотът е дестабилизиран по една или друга причина, това не е нормална ситуация – обясни Прост. – Но психологическите игри са важна част от Формула 1. Единият от пилотите на тима винаги получава предимство. Ако сега това е единият състезател, а следващия път дойде редът на другия, то тогава има баланс и всичко е наред. Но ако единият по-често се оказва зад съотборника си, както беше миналата година с Естебан и Дениъл, тогава положението става по-сложно.

„Предстои ни дълъг сезон. Много внимателно ще следим отношенията и работата на пилотите, като ще е много важно да не допуснем да се стигне до психическо изтощение или претоварване.”

Във френските медии вървят упорити слухове, че ако Окон не подобри рязко представянето си, то най-вероятно на мястото му ще дойде Пиер Гасли, който може да се откаже от битката да се върне в Red Bull.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.