30.05.2024

Прост: Renault можеше да напусне Формула 1

Директорът на Renault Sport Racing Ален Прост заяви, че като цяло е доволен от представянето на тима на Renault във Формула 1 през изминалия сезон. Въпреки, че тимът така и не успя да се доближи до целите, очертани от бившия шеф на компанията Карлос Гон, които бяха анонсирани при завръщането на Renault във Формула 1. Също така тази година в Renault се надяваха на трето място в класирането при конструкторите, но отборът завърши пети.

Но пък Дениъл Рикардо и Естебан Окон записаха три подиума – два за австралиеца и един за французина, нещо, което не се беше случвало от 2016 г. насам, т.е от завръщането на Renault. Рикардо завърши трети на „Нюрбургринг” и „Имола”, а Окон финишира втори в Гран при на Сахир.

„Радостен съм, че Renault запази програмата си във Формула 1 – обясни Прост. – Когато има такива промени на най-високо ниво, то беше напълно възможно компанията да излезе от Формула 1”.

Прост има предвид идването на новия шеф на гиганта Лука ди Мео, който наследи временно управляващите, които иззеха функциите на Гон след като той се озова в ареста в Япония и срещу него започна дело за корупция.

„Вместо оттегляне, ние заложихме на нова стратегия, в основата на която е марката Alpine – допълни Прост. – В Renault искат активно да използват Формула 1 като маркетингов инструмент. Като изключим Ferrari, ние сме единственият производител, който има ясна програма за средносрочен период, дори и в по-далечна перспектива. В миналото това невинаги можеше да се каже за Renault.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.