14.07.2024

Първа възможност за Нювил да вземе титлата

Рали „Испания” този уикенд може да се окаже ключово в битката за титлата в световния рали шампионат. Най-вероятно световната титла ще бъде решена на финала на сезона в Австралия, но всъщност Тиери Нювил има възможност да си гарантира първото място в крайното класиране в борбата срещу Себастиен Ожие и Ойт Танак.

Но най-малкото, което трябва да направи белгиецът е да се представи по-силно в сравнение с Турция и Уелс, тъй като Ожие стопи изоставането си от 23 на 7 точки.

Сметките за това какво може да стане между тримата този уикенд и след това в Австралия са доста сложни, но накратко, ако Нювил има 31 точки аванс след финала в Испания, то титлата ще е негова.

„В последните две ралита изостанахме, но все още сме начело на класирането и няма да се дадем без бой – заяви преди старта Нювил. – Наясно сме, че на асфалт ще сме в ролята на догонващ, но сме работили много сериозно в подготовката ни за това рали и се надяваме, че това ще ни помогне.”

Испанското рали е единственото в календара тази година, което комбинира асфалтови и макадамови отсечки. Макадамовите етапи са в петък, а в събота и неделя предстоят асфалтовите отсечки, които до голяма степен приличат на писта.

Ожие има три победи тук и надеждата му е за шеста поредна световна титла, след като спечели във Великобритания, където започна атаката към победата от осмото място, където пък се озова заради повреда в скоростната кутия.

„Различните етапи правят това рали уникално изпитание в календара и затова пилотите трябва да се адаптират бързо към промените в настилките по етапите – допълни Ожие. – Битката за титлата става все по-оспорвана и ние имаме нужда от още един силен резултат, за да защитим световната си титла.”

Естонската звезда на Toyota Танак е в ролята на аутсайдер в тази битка. Той е на 21 зад Нювил и във Великобритания счупеният радиатор на колата му го лиши от шанс за четвърта поредна победа. Но пък стратегията на Ойт е семпла.

„Все още имаме шанс за титлата и няма да се предаваме – беше откровен Танак. – Дори, това опростява нещата за нас. Трябва да спечелим последните две ралита и ще видим до какво ще доведе това.”

Снимка: wrc.com

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.