23.07.2024

Рали „Арктик Финландия”: И отсечка, която минава през замръзнало блато

Маршрутът на второто състезание от световния рали шампионат за 2021 година – рали „Арктик Финландия” включва само десет отсечки, които обаче обещават сериозни емоции за екипажите и феновете пред телевизорите, тъй като надпреварата ще се проведе без публика.

На практика става дума за пет трасета, които се карат по два пъти в рамките на трите дни на ралито и част от тях са познати от предишни издания на рали „Арктик Лапландия”, но някои от тях са скъсени или се карат в обратна посока.

Програмата предвижда шейкдаун в петък сутринта, а следобед са двете минавания на етапа „Сариоярви” (31,05 км), разположен североизточно от Рованиеми.

„Сариоярви” минава може би през най-красивата местност в целия Полярен кръг – обясни спортният директор на ралито Кари Нуутинен. – В етапа има много бързи и технични участъци и съм сигурен, че на пилотите много ще им хареса, особено второто минаване, което ще е на фарове.

„Това е най-дългият етап в ралито, има много тесни места и слепи завои. Докато планирахме отсечките от ралито отбелязахме, че там сега снежните преспи край пътя са вече с височина 1 метър.”

В събота се карат три етапа по два пъти: „Мусталампи” (24,43 км), „Кайхуаваара” (19,91 км) и „Сийкакама” (27,68 км), като второто минаване на последната отсечка отново ще е на тъмно и на фарове.

„Мусталампи” минава през замръзнало блато, а финалната му част e на полигон за обучение за каране на сняг и лед. „Кайхуаваара” е много бърз и с много тесни участъци, а „Сийкакама” е типичен горски етап за този регион.

Неделната програма включва двете минавания на „Айтаярви” (22,74 км), разположен на юг от Рованиеми, като второто е пауър стейджа, в който се дават бонус точки на петимата най-бързи пилоти.

„Айтаярви” е легендарна лапландска отсечка – допълни Нуутинен. – Има една секция от етапа, която минава през къщите и фермите в Ниемела. Много ми е трудно да сравня тази отсечка с която и да е друга, просто трябва да я видите, за да повярвате, че съществува.”

След тези обяснения няма как да не чакаме с нетърпение дебюта на снежните финландски отсечки в световния рали шампионат.

Още за рали „Арктик Финландия” – тук.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.