12.06.2024

Рали „Германия“ се мести в Бавария

За втора поредна година рали „Германия” не е част от световния шампионат и се налагат сериозни промени, за да остане състезанието сред най-големите на планетата. Миналата година ралито първо получи нови дати, но след това беше отменено, а сега организаторите му решиха да не поемат излишни рискове и да прескочат сезон 2021.

Проблемът обаче е, че Германската автомобилна асоциация (ADAC) не планира да продължи да финансира състезанието – смята се, че досега бюджетът на едно от най-популярните ралита в WRC е бил 2 милиона евро, но прогнозите са за двойното му увеличение заради нарастващите разходи в областта Саарланд.

Това налага и търсенето на нов дом на ралито, което години наред се провеждаше около Трир и река Мозел. Фаворит е Бавария с център на ралито Мюнхен и включване в маршрута му на отсечки в Австрия и Чехия, което ще осигури още по-интересни възможности за феновете.

Това не е първият опит да се премести ралито в Бавария, но много медии в Германия са на мнение, че този път ще се получи, тъй като иначе няма как да се осигури финансирането му.

Рали „Германия” дебютира в световния шампионат през 2002 година и остана в календара до 2019, като само през 2009 не беше кръг от WRC. Според източници от рали комисията на ФИА, ако организаторът намери финансиране и предложи проект за провеждането на ралито в Бавария, то одобрението ще бъде дадено максимално бързо, включително и от промоутъра, за да започне подготовката му.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.