22.06.2024

Рали „Монца” пак сменя „Япония”

Снимка: Тойота

Както и се очакваше, за трета поредна година рали „Япония” е отменено и отново сезонът в световния рали шампионат ще приключи на „Монца”. Състезанието в Япония се върна в календара на WRC през 2019 година, но оттогава насам не се е провело нито веднъж.

Миналата година рали-шоуто „Монца” беше превърнато в пълноценно състезание и точно там се реши битката за световната титла, спечелена от Себастиен Ожие, след като Елфин Еванс катастрофира и отпадна.

Първоначално в Япония бяха решили да използват лятната Олимпиада за модел и информациите бяха, че ако игрите се проведат, то стартовете от Формула 1 и WRC също ще ги бъде. Но по-късно се оказа, че няма да стане така – Олимпиадата се проведе без публика, след това стартът на „Сузука” беше отменен, а днес падна и ралито, което трябваше в средата на ноември да сложи край на WRC сезона.

„Организаторите на рали „Япония” положиха изключителни усилия, за да го има състезанието, но с оглед на обстановката с разпространението на коронавируса в страната, това просто не е възможно – коментира източник от промоутъра на WRC пред Dirtfish. – Типично за японците, всичко вървеше по план и си идваше на мястото, но Токио и други региони имат сериозни проблеми с Ковид-19.

„Япония ще се върне в световния рали шампионат, в това няма съмнение. Това трябва да се случи – този регион и това рали са от ключово значение за WRC. Всички са разочаровани, но няма виновни, просто ситуацията е такава.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.