12.06.2024

Рали „Хърватия”: Петъчните отсечки

В първия ден от програмата на рали „Хърватия” се карат осем етапа – четири отсечки, които се минават по два пъти. Пилотът от WRC3 Том Уилямс представи етапите за Dirtfish, като се осланяме на опита му, натрупан и в работата му за M-Sport. Той описва етапите за звездите на заводския тим и проверява атмосферните условия преди старта на отсечките.

„Рали „Хърватия” предлага някои много хубави пътища и има места, където можеш да вървиш на 110% на лимита – обясни Уилямс. – След това обаче идват ужасни завои или превали. На места цялата кола излиза в тревата или трябва да се натиска на пълна газ. Има много пасажи, които приличат на отсечките в Германия.

„Шейкдаунът беше перфектен, доста хубава отсечка, но петък може да се окаже брутален по отношение на етапите и доста неща може да се объркат. Като цяло трябва постоянно да си нащрек. Условията тук са променливи, типът асфалт също се сменя, на места могат да се секат завоите, другаде – не.”

Какво включва програмата днес?

SS1/5 – Руде – Плешивица (6,94 км)

Отсечката започва с широк бетонен път, което се отразява добре на увереността на пилотите и „събуждането” по отношение реакциите на колата. След това отсечките влиза в град, където асфалтът е напълно нов, на има изкарана много фракция – основно много камъчета. Следва по-стар и поразбит асфалт, но пък завоите дават хубав ритъм.

SS2/6 – Костаниевац – Петруш връх (23,76 км)

Етапът започва с тесен път, пак на бетон, много бърз участък преди влизането в гората. От описването имаше много кал, изнесена на пътя. В гората пътят е влажен, има и много паднали листа в завоите плюс доста слепи завои. Тази отсечка е много дълга и тук при солидна атака може да се постигнат сериозни разлики. При добър ритъм нещата ще се получат, иначе ще е много труден етап.

SS3/7 – Ясково – Мали Модруш поток (10,10 км)

Отсечката започва с тесен път, накъсан със завои и тревни площи отстрани, след което се влиза в гората. На описването на пътя имаше много пръст, сега няма да стане по-добре. Тук има много слепи завои. Точните записки ще са решаващи – особено, когато трябва да се преодоляват слепите завои и е необходимо пилотът да знае какво следва. Етапът завършва със секции, които минават през село, така че там също трябва да се внимава.

SS4/8 – Печурково бърдо – Мрежнички новаки (9,11 км)

Много тесен път, но с много бързи участъци, плавни завои и много трева край пътя. Тук завоите не трябва да се секат и въпреки това ще има много силни атаки. Последната третина от отсечката е на още по-тесен път и се влиза в гората, също като при втория етап. На места има много кални участъци. След това пътят става по-широк и много по-бърз с няколко слепи завоя.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Рованпера отпадна в първата отсечка – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.