23.06.2024

Рали „Хърватия” ще събере 500 000 зрители

Дебютът на рали „Хърватия” в световния рали шампионат се оказа страхотен успех – интересни отсечки, добра организация и много и ентусиазирана публика. Що се отнася до зрителите, организаторите и полицията успешно приложиха шизофренната политика да се правят, че не виждат феновете, които трябваше да вървят по десетина километра, за да стигнат до етапите.

Но по-важна е другата тема – ще остане ли рали „Хърватия” в календара на световния шампионат? В първите дни след състезанието се появи информация, че промоутърът на WRC и организаторите обсъждат включването на ралито в календара най-малко за още 2 години. В същото време организаторите, които ползваха сериозна държавна помощ, обявиха преди старта, че са осигурили „дългогодишното присъствие” на ралито в календара, но се оказа, че не е съвсем точно така.

Но рали „Хърватия” има сериозни шансове да остане част от WRC календара, при това не само в близко бъдеще.

„Нашето мнение е, че рали „Хърватия” се получи изключително успешно състезание – заяви пред Dirtfish Саймън Ларкин, директор състезания в промоутъра на WRC. – То добави нов нюанс към световния шампионат и ние видяхме ентусиазма на хърватите по отношение на световния шампионат.

„Сега ще анализираме организацията и провеждането на ралито и ще го разгледаме в контекста на сезон 2022, който вече подготвяме. Но все още не сме направили официална оферта за догодина.”

Шанс има, при това голям, но още не е напълно сигурно.

Президентът на организационния комитет на ралито Даниел Шашкин, който е бивш рали и раликрос пилот, пък има интересни планове за развитието на състезанието.

„Когато можем да проведем ралито с фенове, то по отсечките ще се съберат половин милион души, повярвайте ми – обясни Шашкин. – Но заради това ще трябва да променим маршрута на състезанието.

„Тази година феновете имаха възможност да се движат между отсечките във всеки един ден от програмата. При повече публика това не може да се случва. Ако 500 000 човека решат да се преместят от една отсечка на друга, ще има огромно задръстване. Затова трябва да удължим и променим маршрута.

„Ако добавим по още 45 километра към маршрута на всеки ден, то ще стигнем по-близо до крайбрежието, където има много хубави отсечки.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.