27.05.2024

Рикардо иска още победи, за да остане в Red Bull

Победителят в Гран при на Китай Дениъл Рикардо заяви, че Red Bull трябва да спечели още много състезания в близко бъдеще, за да го убеди да подпише нов договор с бившите шампиони.

Договорът на Дениъл изтича в края на 2018 година и той е основен кандидат за място в Mercedes и Ferrari, ако двата тима решат да сменят един от сегашните си пилоти.

При излизането на колата на сигурността на пистата в Шанхай в бокса на Red Bull реагираха най-бързо и повикаха Рикардо и Макс Верстапен за нови гуми, като така им осигуриха шанс да се борят за победата. Макс проигра своя с необмислена атака срещу Люис Хамилтън и удар със Себастиан Фетел, а Рикардо излезе начело с поредица премерени изпреварвания и спечели.

Дениъл заяви пред австралийска телевизия, че иска да види много по-сериозно представяне от Red Bull този сезон.

„Определено искам да се състезавам с най-добрия автомобил – поясни звездата от Пърт. – Мисля, че този уикенд доказа, че ако имам възможност да спечеля, то мога да взема победата. Мога да се справям с напрежението и трудностите по пътя към първото място.

„Ако сега можем да спечелим още няколко състезания с Red Bull, то да остана в тима ще изглежда много атрактивно. Ако не, предполагам, че ще имам и други възможности.”

Това, естествено, доведе до натиск от репортера дали Дениъл смята, че в момента Red Bull не се представя достатъчно добре и ако това не се промени, Рикардо ще напусне.

„Да. Казах го от самото начало – потвърди пилотът. – Победата помага, но ако завършваме на 6-о място във всяко едно състезание тази година, то това няма как да е най-атрактивната възможност за мен да продължа кариерата си.”

Шефът на Red Bull Кристиан Хорнър призна след състезанието в Китай, че тимът трябва да осигури на Рикардо автомобил, с който той да побеждава, ако иска да го задържи. В същото време Хорнър допълни, че пилотите трябва да взимат предвид и други фактори, когато решават за кой отбор да карат – като атмосферата в тима, която според него, в другите отбори може да не е толкова добра като тази в Red Bull.

Хорнър даде за пример решението на Ferrari така да промени стратегията на Кими Райконен в Китай, че да може финландецът да помогне на Себастиан Фетел, като от своя страна загуби шансове за добро представяне.

„Ако погледнете състезанието на Кими, аз не разбирам неговата стратегия – заяви Хорнър. – Мисля, че Дениъл е щастлив в атмосферата, в която работи. Ако можем да му осигурим автомобил като този в Китай, защо той ще иска да ходи другаде?”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.