30.05.2024

Роберт Кубица тества болид от GP3

Бившият пилот от Формула 1 Роберт Кубица направи тест на болид от GP3 сериите на пистата „Франчиакорта“ в Италия.

Победителят от Гран при на Канада 2008 навъртя над 70 обиколки, което е сериозно постижение, като се има предвид, че полякът не е сядал зад волана на едноместен болид от шест години.

„Отново се намирам в свои води, води, в които плувам от дълги години – коментира Кубица. – Чувството е невероятно. Бях изненадан, че след толкова много време ще си припомня усета да карам такъв автомобил.

„От гледна точка на физическите натоварвания, винаги може да е по-добре, но мисля, че съм постигнал добро ниво. Условията на пистата бяха трудни, а освен това колите от GP3 нямат серво на волана и това беше още една трудност. Но съм доволен, че получих този шанс.“

За последно Кубица скара едноместен болид през 2011 в предсезонните тестове от Формула 1 във Валенсия, броени дни преди инцидента му на италианско рали.

Травмата на дясната ръка на Роберт прекрати преждевременно кариерата му във Формула 1. По-късно полякът премина в световния рали шампионат, където записа успехи както с WRC автомобил, така и в групата WRC2, сега се е насочил към GT състезанията.

През 2017 се очакваше Кубица да стартира в световния шампионат за издръжливост (WEC) като пилот на тима ByKolles в LMP1, но поради все още неясни причини той напусна отбора на Колин Колес дни преди старта на сезона.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.