20.04.2024

Розберг: В Mercedes сгрешиха с 5 секунди изчисленията

Шефът на Mercedes Тото Волф обясни, че компютърната система на тима днес е допуснала грешка при изчисленията дали Люис Хамилтън ще може да запази лидерството си, дори и ако Себастиан Фетел спре в бокса при „Виртуална кола на сигурността” (VSC).

Волф призна, че до последния момент са били сигурни, че 3-те секунди аванс на Люис преди спирането му в бокса и темпото след това ще са достатъчни, за да се върне Фетел зад него на пистата. Но това, което видяха на тв мониторите ги убеди, че са сбъркали в сметките.

Според част от анализаторите, при спирането на Фетел в бокса той е спечелил 10 секунди спрямо колоната, където Хамилтън и Кими Райконен бяха ограничени от по-ниската скорост, все едно наистина карат за кола на сигурността.

Бившият световен шампион Нико Розберг днес разкри, че компютрите на Mercedes са сбъркали с 5 секунди в изчисленията. Т.е, без тази грешка, е можело Хамилтън да остане начело, дори и след спирането в бокса на Фетел, но за тази цел темпото на световния шампион преди жълтите флагове и VSC е трябвало да е по-високо.

„Във Ferrari реагираха страхотно на промените в обстоятелствата на пистата, стратегията на Фетел беше рискована, тъй като зависеше от жълти флагове и кола на сигурността, но късметът му помогна – обясни Розберг. – Себ нямаше какво да губи, ако стратегията му не беше проработила, той щеше да загуби битката срещу Люис и Кими и да се върне трети на пистата.

„Грешката в изчисленията на Mercedes струваха на Люис 5 секунди, а за Формула 1 това е страшно много време, заради тези 5 секунди Люис загуби победата.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.