18.04.2024

Руснаци напират за тима на Renault

Руският бизнесмен Дмитрий Мазепин е сериозен кандидат да купи тима на Renault във Формула 1, ако гигантът реши отново да се изтегли от световния шампионат. Информацията е на италианския вестник La Gazzetta dello Sport, но в руските медии все още няма подробности     което е странно, тъй като те обикновено отразяват напоително амбициите и плановете на Мазепин-старши и сина му.

Renault се оказа в трудно финансово положение заради икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус и компанията поиска заем от 5,5 милиарда евро от френската държава, но засега има отказ. Компанията ще затвори четири свои завода, а шефът на тима Сирил Абитбул заяви, че Renault няма намерение да напуска Формула 1, но не потвърди категорично, че марката ще запази заводския си тим.

Според наличната информация, Мазепин-старши иска да влезе като инвеститор в тима на Renault, като осигури свежи капитали за следващите сезони. Това ще означава и титулярно място за сина му Никата, който кара във Формула 2 и вече има зад гърба си тестове с болид от Формула 1.

Източникът на La Gazzetta обаче твърди, че все още Мазепин не е направил конкретно предложение на Renault, където има едно свободно място за 2021, след като стана ясно, че Дениъл Рикардо напуска в края на този сезон, за да смени Карлос Сайнц в McLaren.

Мазепин беше претендент да купи и Force India, но загуби битката с Лорънс Строл и водените от него инвеститори, а според непотвърдена информация доставчикът на мотори на тима Mercedes е заявил на представителите на Вижай Малия и на синдика, че ако тимът отиде при руснаците, то отборът ще остане без двигатели. И това е предрешило съдбата на сделката. След това Мазепин се опита да съди синдикът, управлявал Force India и задвижил сделката със Строл, но без успех.

В дебютния си сезон във Формула 2 през 2019 година Мазепин-младши завърши на 18-о място с 11 точки, а медиите извън Русия го забелязаха заради катастрофата с Нобухару Мацушита, която той предизвика в спринтовото състезание в Сочи.

Дмитрий Мазепин е основен акционер и председател на руската химическа компания Уралхем, като състоянието на 52-годишния бизнесмен, роден в Минск, се изчислява на 7 милиарда долара.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.