14.07.2024

Световният рали крос с академия за млади пилоти

RX академията е най-новият проект за създаване на бъдещи звезди на световният рали крос шампионат. Новата програма бе представена официално вчера в Хелзинки от финландската автомобилна федерация и AKK Sport.

RX академията, която ще бъде водена от Джуси Пиномаки (бивш европейски рали крос шампион), има за цел да подпомогне на младите надежди да бъдат част от професионална среда давайки им шанс да се състезават и бъдейки тяхната първа крачка към евентуална световна титла.

Победителят в RX академията за млади пилоти, ще получи пълен сезон в европейският рали крос шампионат в класът на Супер 1600 автомобилите или значителна подкрепа за да участва в RX 2.

a4ae8ee1-fb7b-4b55-a971-699c7a388b93

Участниците в RX академията ще се състезават с абсолютно идентични автомобили Рено Клио Къп подготвени от голям екип от европейски шампиони, като заедно с това те ще получават физическа, психическа и пиар подготовка.

car-clio-3-1Колата с която ще участват е базирана върху последният модел Клио Къп на Рено. Тя разполага с 1,6 литров двигател снабден с турбо и разполагащ с 220 конски сили и шест скоростна секвенциална скоростна кутия.

Ментори на участниците в RX академията ще бъдат Андреас Бакеруд, Рейнис Нитис и Томас Хейкинен, като проектът основно ще цели да привлече скандинавски, балтийски и руски пилоти.

4a42d5ac-24a1-4b4f-a825-2e370b90a8d0

Най-интересното в тази програма е че, няма значение възрастта на пилотите, но само тези от 14 до 24 годишна възраст ще могат да спечелят наградата от пълен сезон в европейският шампионат.

„ Идеята още от самото начало е да създадем професионална среда в рали крос категорията на млади пилоти – обяснява Пиномаки – Автомобилът Рено Клио Къп RX разполага с нужната технология, която изисква добри познания за да бъде овладяна.

„Ние смятаме че, нашата програма е най-добрата среда за да се научат младите пилоти, докато правят първите си стъпки към световната титла. Днешните рали крос пилоти трябва да разполагат с множество знания освен карането на автомобила. Ние ще се погрижим да бъдат подготвени физически и психически за това което ще им предстои.“

За сумата от 43700 евро с ДДС, участниците получават пълен сезон в програмата заедно с два официални теста и един предсезонен лагер, като също така са предвидени и още пет дни за тестване през сезона. В цената не влиза щетите по автомобилите и личните разходи по пътуването.

Повече информация за програмата можете да научите от тук.

Календар RX академия

May 27            Hyvinkää
June 17            Honkajoki
July 8               Jurva
August 19        Jalasjärvi
September 23   Kouvola

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.