15.06.2024

Солберг откри новото трасе от World RX в Африка

Вчера на специално представяне от промоутъра на Световния рали крос шампионат бе открито новото трасе на пистата Килиарни. Намиращото се в Южна Африка трасе ще приеме последния кръг от шампионата тази година, като в деня на откриването стартира и продажбата на билети за състезанието.

На събитието присъстваха представители на над 75 медии и 70 специално поканени гости, като сред тях бяха бившият световен шампион в ралитата и рали кроса Петер Солберг, настоящият световен шампион в RX2 категорията Сирил Раймонд и заместник кметът на Кейптаун Алдерман Иан Нелсън.

Пилотът от ЮАР Джон Уилямс, който има стартове в WRC, обяви по време на събитието, че ще кара пред родна публика в група Суперкар, като ще защитава цветовете на OMSE RX.

„За мен това е сбъдната мечта – обясни 34-годишният Уилямс. – Преминах от пистите към рали спорта, а сега ще се пробвам и в рали кроса. Нямам търпение да се състезавам пред родна публика, като се надявам феновете в Южна Африка да ме подкрепят напълно.“

Комплексът, където беше открито трасето за рали крос се намира на около 20 километра от Кейптаун, като първите стартове там са през 1947 година. През 1960 на тази писта се провежда неофициално състезание от Формула 1. От тогава насам пистата е приемала различни видове моторни спортове от мотокрос до драг състезания.

„Радостен съм, че съм на откриването на най-новото трасе в световния шампионат – обясни Петер Солберг, който заедно със Сирил Раймонд навъртя няколко обиколки на трасето. – Фантастично е, че от IMG пренасят шампионата на нов континент. Хубаво е, че има и местен пилот който ще вземе участие в състезанието.

„Трасето изглежда доста технично на места и е много важно да караш на пълна газ на колкото се може повече места. Моят свекър е участвал в южноафриканския рали шампионат през 1980 и ми е разказвал интересни неща. Това трасе ще е интересно преживяване, особено след като ще доведем 150 души от скандинавските страни, които досега не са идвали тук.“

 

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.