21.05.2024

Стар расистки скандал от НАСКАР

Темата с расизма в Щатите не подмина и автомобилните спортове и този път не става въпрос за Бъба Уолъс, който призна, че ежедневно търпи обиди заради цвета на кожата си или сглупилия Кайл Ларсън, а за скандал от далечната вече 1963 година.

Тази седмица семейството на пилота Уендъл Скот официално поиска да получи купата за първо място, спечелена от Скот, която обаче той така и не е получил, защото е чернокож.

Скот е първият афроамериканец пилот в НАСКАР и има само една победа в топ категорията на надпреварите – на 1 декември, в състезанието Гранд Нешънъл на пистата Спийдуей Парк в Джаксънвил, Флорида.

След финала обаче организаторите на състезанието обявили, че победител е Бък Бейкъл – първият от белите пилоти, завършил след Скот и му връчили купата за първото място. Няколко часа по-късно, когато публиката вече се била разотишла, организаторите на състезанието обявили, че има корекция в класирането и за победител бил потвърден Скот, при това с 2 обиколки аванс.

Уендъл получил чека за паричната награда за победата, но не и купата за първото място.
Сега неговият внук Уорик Скот официално поиска от НАСКАР купата за тази победа да бъде изпратена на фондацията, носеща името на Уендъл Скот, който почина през 1990 година.

Скот беше приет Залата на славата на НАСКАР през 2015 година, а състезателната му кариера продължава през 60-те и началото на 70-те години, като е разказвал, че феновете редовно са го обиждали и освирквали само защото е черен, а на някои писти организаторите не са му разрешавали да стартира. По това време НАСКАР е популярен основно в южните щати, където битката с расизма върви най-трудно.

Уендъл Скот остава единственият чернокож, печелил състезание в елитната дивизия на НАСКАР, а Бъба Уолъс има победи при пикапите.

Наскоро шефовете на НАСКАР направиха неочаквана стъпка в правилната посока, като забраниха флага на Конфедерацията на състезанията и пистите, където се провеждат състезания, а решението е част от компанията за подкрепа на движението Black Lives Matter.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.