21.05.2024

Стефан Саразен ще дебютира зад волана на i20 R5 в Корсика

Бившият заводски пилот на Субару във WRC Стефан Саразен се очаква да направи дебютът на новото оръжие Hyundai i20 R5 на рали „Корсика“ през тази година. Саразен е един пилот с доста дълга моторспорт биография.  През 1999 година той записва първото си и единствено участие във Формула 1 за отборът на Минарди. От 1999 до 2002 той е тестов пилот на отборът на Ален Прост и на Тойота.

2004-та е годината в която французина записва две участия във WRC, като най-добрият му резултат бе четвъртата позиция. Това му донесе договор със Субару, като за кратко си партнира с Петер Солберг и Крис Аткинсън. През 2006 Саразен взима активно участие в пистовите серии за издръжливост и през януари 2007 бе обявен за заводски пилот на Пежо в тяхната програма за сериите „Льо Ман“.

След оттеглянето на Пежо той отново поглежда към ралитата взимайки участия в IRC сериите, както и в подбрани кръгове от френския асфалтов шампионат. През 2013 подписва договор с новосъздаденият отбор на Тойота за сериите „Льо Ман“. 2014 е годината в която Стефан Саразен записа победата в рали „Корсика“, като кръг от европейският рали шампионат. Днес той продължава да работи за Тойота, като също така има и договор с отборът на Вентури за новосъздаденият шампионат Формула Е.

Саразен също така взима участие в асфалтовите тестове на бъдещият автомобил на Тойота във WRC, което прави новината с ангажиментът му към Hyundai за рали „Корсика“ доста интересна. Изборът на корейският прозиводител е доста добър с оглед представянето и познанията на Саразен за това легендарно рали, друг е въпросът дали колата ще бъде успешно хомологирана на време за надпреварата.

Коментари

Коментар

Реклама

Be the first to comment

Leave a Reply

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.