14.07.2024

Строл: Няма да продаваме Aston Martin

Броени дни след появата на информацията, че китайският гигант BYD планира да купи британския производител на спортни автомобили Aston Martin, собствениците на компанията опровергаха информацията на сайта East Money.

Това направи Лорънс Строл, който е начело на консорциума, закупил Aston Martin, който сега е оценен на около 4 милиарда лири.

Канадският милиардер определи спекулациите за бъдещето на Aston Martin като „пълни глупости и лъжи”, а говорител на компанията допълни, че Лорънс е „искрено вярва в предстоящите дългосрочни успехи” на тима на Aston Martin във Формула 1 – това е преименуваният Racing Point, като Строл-старши е основен акционер и в двете компании.

Строл и воденият от него консорциум инвеститори придобиха 16,7% от британската компания точно преди година срещу сумата от 238 милиона долара, като тогава цената на акциите на Aston Martinбеше спаднала до 4 лири на бройка. Делът на Строл и консорциумът се увеличи до 20%, а след това и на 25% заради спадът на курса на акциите. Този план е на стойност 655 милиона долара, като останалата част от тази сума трябва да дойде от другите акционери в компанията.

В близко бъдеще консорциумът на Строл и Mercedes ще са най-големите акционери в компанията, като делът на германската марка ще нарасне на 20% през 2023 година, което е резултат от сделката за технологично сътрудничество между двете компании. Mercedes и AMG осигуряват двигатели за Aston Martin, а заводският тим на британците остава клиент на Mercedes и във Формула 1.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.