22.06.2024

Танак пропуска рали „Монца”, сменя го Сунинен

Световният рали шампион за 2019 година Ойт Танак ще пропусне последния кръг от сезона – рали „Монца”. Пилотът на Hyundai обяви това със специално съобщение до медиите и обясни, че отсъствието му се налага заради „семейни причини”.

„Това беше трудно, но важно решение. Желая успех и късмет на тима в последния кръг от световния рали шампионат, тъй като битката продължава”, написа естонецът.

Битката за световната титла при пилотите е между съотборниците в Toyota Себастиен Ожие и Елфин Еванс, но Hyundai се бори за трета поредна световна титла при конструкторите.

Теему Сунинен

Бившият пилот на M-Sport Теему Сунинен ще замести Танак в рали „Монца”, като финландецът за момента успява много бързо да възроди кариерата си в световния шампионат.

Сунинен напусна тима на Малкълм Уилсън през август, след това стартира в рали „Финландия” с VW Polo R5 и спечели в WRC2, а за рали „Каталуня” вече беше пилот на Hyundai в WRC2. В Испания завърши 2-и в категорията, а сега получава шанс да стартира и с i20 WRC, отново на асфалт.

„Трябва да призная, че от Hyundai отново ме изненадаха. Не съм мислил, че толкова скоро отново ще мога да карам WRC автомобил – коментира Сунинен. – От тима ми казаха във вторник и веднага трябваше да пътувам за тестове и организиране на участието ми в рали „Монца”. Вече имам наръчник за i20 WRC, за да разбера кой бутон за кое е в колата.

„Първият ми тест с i20 WRC ще е този петък. За следващата седмица с тима сме планирали още тестове и тогава ще имам по-ясна представа за възможностите на колата. Изпитанията другата седмица ще са в Германия, ще имам няколко дни да разуча автомобила и да се подготвя за ралито.”

Според мениджмънта на Сунинен, той има амбиции да е официален пилот на Hyundai в WRC2 догодина, тъй като в заводския отбор няма свободни места.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Защо Танак пропусна рали „Монца“ – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.