16.06.2024

Това ли е краят за Гран при на Сингапур?

Гран при на Сингапур във Формула 1 беше отменена за втора поредна година и това може да има много сериозни последици за евентуалното присъствие на състезанието в календара на световния шампионат. Или по-скоро за трайното му отсъствие. След отмяната на надпреварата за 2021, отново заради коронавирус пандемията, стана ясно, че организаторите нямат договор за следващи издания на Гран при на Сингапур. Тазгодишната надпревара трябваше да е последната по актуалния договор на Сингапур. Нов контракт не е подписван, но поне са започнали преговори за него.

„Организаторите на Гран при на Сингапур преговорят с правителството и Формула 1 по въпроса за домакинство на кръг от световния шампионат – заяви говорител на промоутъра пред австралийски медии. – Целта ни е да постигнем изгодна договорка за всички страни и скоро се надяваме, че ще съобщим резултата, до който сме стигнали.”

Последният договор на Сингапур беше подписан през 2017-а, като към него беше добавено удължаване за 4 години – от 2018 до 2021 включително.

Феновете на Формула 1 със сигурност искат шампионатът да се върне на Марина Бей, но в Сингапур настроенията не са съвсем единодушни. Противниците на състезанието са на мнение, че обществените средства трябва да се използват за възстановяването от коронавирус пандемията, а не да се плащат на Формула 1.

Смята се, че Сингапур плаща една от най-високите такси за организиране на състезание от Формула 1 – около 100 милиона долара на старт. При подписването на удължаването през 2018 г. първоначалната сума беше намалена с около 10 милиона долара на състезание.

Формула 1 стъпи в Сингапур за първи път през 2008 година, като победата взе Фернандо Алонсо, а това състезание роди един от най-големите скандали в новата история на спорта – „Крашгейт”.

Гран при на Сингапур трябваше да се проведе от 1 до 3 октомври, точно преди Гран при на Япония – друго състезание, чиято съдба още не е потвърдена.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Ф1: Идва ли краят на Гран при на Сингапур?

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.