23.07.2024

Тойота: 3 коли в Льо Ман е голям финансов риск

Участието на Тойота с три прототипа от клас LMP1 в предстоящото състезание „24 часа на Льо Ман“ тази година е сериозен финансов риск за японския гигант. Това е мнението на шефовете на тима на японците, които миналата година загубиха победата една обиколка преди финала заради повреда.

Увеличаването на „ескадрилата“ на отбора за състезанията в Льо Ман и на „Спа“ може да се превърне във финансов ад, а според техническия директор на отбора Паскал Васелон това е едно „много оптимистично решение“.

„Ако се случи така, че има няколко инцидента, определено ще си имаме финансови неприятности и ще трябва да направим драстично намаляване на разходите в определен момент от сезона“, разясни Васелон.

Техническият директор на Тойота разкри, че през новия сезон тимът на японския производител не разполага с по-голям бюджет за световния шампионат за издръжливост и Льо Ман, а финансирането на третата кола идва от икономиите, реализирани през миналия сезон.

Паскал Васелон по време на „6-те часа на Фуджи“ през 2013

„Намалихме някои от разходите по развитието на новата кола без това да се отрази на представянето й, като заедно с това поехме и известен финансов риск.“

Според Васелон, опитът на Тойота от 2014 и 2016 е допринесъл за решението за използването на трети автомобил, като тимът използва три прототипа през 2012 година, когато се завърна в WEC.

„Ако разгледаме какво стана в последните три години, ние на два пъти бяяхме в позиция да спечелим в Льо Ман и на два пъти имахме идентичен сценарий – един повреден автомобил и втори, който има проблеми с надеждността – допълни Васелон. – Един и същи сценарий през последните три години, който логично ни накара да заложим на трети автомобил.“

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.