23.06.2024

Топи Хейкинен повежда в Латвия пред Кристоферсон

Пилотът на EKS Audi Томас Хейкинен поведе в класирането в днешният първи ден от латвийският кръг от World RX шампионата.

Съотборникът на Матияс Екстрьом записа пето най-добро време в Q1 в доста сухи условия на пистата в Рига преди сериозни дъждове да наводнят пистата за Q2.

В Q2 Хейкинен направи най-добър старт от външната част на трасето в последното състезание от сесията. Така младият пилот взе лидерството пред Йохан Кристоферсон на излизане от първият завой и до края на състезанието успя да задържи лидерът в шампионата зад себе си.

От отборът на EKS успяха да пресекат стратегията на Кристоферсон и вкараха Хейкинен в жокера в третата обиколка. На изхода обаче Матиас Екстрьом бе настигнал двата водачи и до края на състезанието успя да изпревари Кристоферсон завършвайки последното състезание в Q2 на втора позиция.

Съотборникът на Кристофернсон Петер Солберг удари стената и така счупи своето задно ляво окачване. Солберг все пак стигна до финала на състезанието с изоставане от 30 секунди спрямо победителя Топи Хейкинен.

След като бе най-бърз в Q1 и на шеста позиция в Q2, Кристоферсон си подсигури втората позиция във временното класиране, като зад него се намира Андреас Бакеруд.

Себастиан Льоб направи най-добрият си старт днес в предпоследното състезание за деня от външната страна на трасето водейки до самият край на състезанието, докато Бакеруд трябваше да се справи директно срещу своите съперници. При влизането си в жокера Льоб бе застигнат от Бакеруд и изпреварен точно преди  двамата да пресекат старт-финалната права.

Льоб се намира на шеста позиция след края на днешния ден зад Екстрьом и Хансен на четвърта и пета позиция. Въпреки проблемите си Солберг се намира на осма позиция зад местният ас Рейнис Нитис.

Латвиецът Янис Бауманис оцеля след контактът си с Кен Блок в първият завой в Q2 подсигурявайки си място в полуфинала на сесията. Блок обаче се завъртя и в крайна сметка се намира на 14-та позиция в генералното класиране.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.