13.06.2024

Трима пилоти дублираха успехите си в Хасково

Снимки: БФК-НКС

Само трима пилоти успяха да запишат втора поредна победа в рамките на първите два кръга от националния картинг шампионат. Вторият кръг за сезон 2021 се проведе на 8-9 май на пистата в Хасково, като успехите си от април дублираха Слави Минков, Томи Хаджийски и Неманя Йованович.


41 пилоти стартираха във втория кръг от шампионата на Българската федерация по картинг-НКС (БФК-НКС), а заради увеличения брой на участниците състезателните серии нараснаха от четири на шест. Част от съботните квалификации и хийтове минаха на дъжд, но неделните маншове отново бяха на суха писта.

Дебютиралият този сезон Калоян Гьошев записа първата си победа в клас Мини BG, въпреки че в първия манш изостана заради масов инцидент в първия завой след старта, в който се завъртяха поне шестима пилоти. До финала той успя да се върне на 3-ото място, а във втория манш атакува в последната обиколка лидера Диян Дамянов и успя да го изпревари малко преди финала.


В клас Mini Слави Минков записа четвърти пореден спечелен манш от началото на сезона и е убедителен лидер в класирането след първите два кръга.

Сръбският пилот Неманя Йованович спечели и двата манша в клас Rotax Junior като победи в оспорвана битка шампиона в този клас Данислав Арсов. Това е втора поредна победа за годината за Йованович, като през април той отново победи Арсов.

Също две победи в неделните маншове записа и Петер Мюлер, но в клас Rotax Senior. Германският пилот, който този сезон кара с български лиценз, демонстрира непостижимо темпо и методично увеличаваше аванса си пред колоната по пътя към финала, като успешно приложи тази стратегия и в съботните хийтове, които също носят точки за общото класиране.

Във възродения клас No Gear Open победата и в двата манша отиде при Томи Хаджийски, като той и най-сериозният му съперник Кристиян Димитров взеха голям аванс пред останалите пилоти в серията.

Клас KZ2/KZ Open събра шестима пилоти, а първи успех за сезона постигна Юлиян Серафимов. Той спечели и двата манша, след като стартира от първа позиция и води от старта до финала. В съботните хийтове на дъжд Серафимов и Владимир Арабаджиев си поделиха по едно първо място. Любомир Гърков, който стартира през април сезона с две победи в Хасково, сега записа трето и второ място в двата манша, за да остане начело в класирането на шампионата.

За първи път от много години насам картинг шампионатът на България се излъчва пряко по телевизията. Първият кръг се предаваше в ефира на B1B Sport, а вторият – по два от каналите на Булсатком – F+ и Sport+ и по B1B Sport.

Следващият кръг от националния картинг шампионат е на 5-6 юни на писта „Пауталия” в Кюстендил.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.