23.07.2024

Тръгва ли Ferrari по пътя на Mercedes?

Ferrari SF71H

Ferrari представи днес в Маранело новия си болид за сезон 2018 във Формула 1 – SF71H и първата основна разлика с колата от миналата година е нарасналата колесна база – с 6 сантиметра. В това отношение италианците се доближават до идеите на създателите на болидите на Mercedes и тук може да се търси начин за решение на основните проблеми на колата на Скудерията миналата година – SF70H не беше достатъчно бърз на бързите трасета.

Техническият директор на Ferrari Матиа Биното потвърди днес, че и развитието на аеродинамичния пакет на новата кола е бил подчинен на това автомобилът да е по-бърз на бързите трасета. Миналата година колата на италианците имаше по-добро аеродинамично притискане в сравнение с Mercedes W08, но отстъпваше на бързите писти като „Силвърстоун”.

Според Биното, три са основните фактори, които ще дадат предимство на SF71H в битката през новия сезон: увеличаването на колесната база, оформлението на каросерията около въздушните кутии и „стесняването” на задната част, като също толкова агресивно решение в тази област демонстрираха и от Mercedes днес при представянето на W09.

„Увеличаването на колесната база позволява по-свободна работа на отделните аеродинамични елементи – обясни Биното търсенето на „по-чистени” аеродинамични потоци, които обтичат колата. – Особено що се отнася до елементите в средата на колата. Положили сме и много усилия около оформлението на задницата – стесняване и подобряване на обтичането на задната част.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.