13.06.2024

ФИА отхвърли протестите на Mercedes, Макс е шампион

Снимка: Red Bull

Макс Верстапен запази победата в Гран при на Абу Даби, а с нея и световната титли във Формула 1, след като двата протеста на Mercedes бяха отхвърлени часове след финала.

Макс спечели състезанието, след като изпревари Люис Хамилтън в последната обиколка след рестарта след колата на сигурността, излязла на пистата заради катастрофата на Никола Латифи. След финала Mercedes оспориха решенията на рейс директора Майкъл Маси относно недопускането на всички болиди, които имаха право да изпреварят колата на сигурността, както и прибирането й.

Състезанието беше рестартирано в края на предпоследната обиколка, а пилотите караха само последния тур при зелени флагове, като Верстапен беше с много по-нови гуми от Хамилтън, останал на пистата с износени твърди сликове.

Гран при на Абу Даби поднесе още няколко ситуации, които да разгорещят страстите на феновете на Макс Верстапен и Люис Хамилтън, като и двете страни обвиняват Маси в зависимост от това дали някое негово решение е в полза или против любимия им пилот.

На старта Хамилтън потегли по-добре от Верстапен и поведе, но Макс го атакува в 6-я завой, където спря по-късно заради меките сликове, с които стартира. Атаката на Макс нямаше да успее и щеше да доведе до удар между двамата, като Хамилтън излезе извън трасето, мина през зоната за сигурност и се върна отново на пистата начело на колоната. От Red Bull поискаха стюардите да накарат Люис да върне позицията, но те решиха, че това е състезателен инцидент, който не подлежи на разглеждане.

След това Хамилтън натрупа аванс със средно твърдите си гуми, а Макс спря в 13 обиколка за нови гуми, като Хамилтън го покри с бокс в 15-ата обиколка. Перес поведе колоната и демонстрира твърда, но в рамките на правилата защита срещу атакуващия го Хамилтън, когато британецът го догони. Това беше достатъчно за Верстапен да се доближи на малко над 1 секунда зад Хамилтън. След като Хамилтън изпревари Перес, авансът му пред Макс бързо се върна на около 4 секунди.

След това Джовинаци спря на излизането от завой №9 заради повреда, което означаваше въвеждането на виртуална кола за сигурност. Верстапен спря за втори комплект твърди гуми, като трябваше да топи по 1 секунда на обиколка, за да догони Хамилтън, който остана на пистата. До катастрофата на Латифи Макс не успя да свали разликата под 10 секунди, но колата на сигурността му даде шанс да се бори за победата. Той спря в бокса за нови меки сликове, а Хамилтън отново остана на пистата, което се оказа решаващо при финалната атака на Макс към победата.

Трети в Гран при на Абу Даби завърши Карлос Сайнц, който се възползва от отпадането на Перес, спрял докато колата на сигурността беше начело на колоната.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.