27.05.2024

ФИА спира шмекериите на пауър стейджа

ФИА промени правилата за провеждане на т.нар „пауър” етапи, които носят допълнителни точки, за да спре тактическото избиране на по-късна стартова позиция. Пауър стейджът носи бонус точки във всяко едно рали, като победителят в него взима 5 допълнителни точки, точки взимат още 4 пилоти, като петият печели 1 точка.

В предишните две ралита – в Швеция и Мексико, различни екипажи влизаха със закъснение на последната часова контрола преди последната отсечка, за да стартират по-късно и респективно – да карат при по-добри условия в пауър стейджа.

Но заради закъсненията на тези екипажи, в тв излъчването на тези отсечки се отвориха дупки, освен това милионите зрители не успяха да гледат всички екипажи, тъй като например в Мексико последните два екипажа караха докато траеше награждаването, след като бяха закъснели за старта.

За рали „Корсика” тази седмица обаче, тази пролука в правилата е затворена. Решението на ФИА е семпло, но изключително ефективно – който закъснее на часовата контрола преди пауър стейджа, т.е не стартира по отсечката в определения предварително ред, няма да има право да получи бонус точки, дори и да се класира в Топ 5 за етапа.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.