13.06.2024

Финландия и Нова Зеландия паднаха

Надеждите на феновете, че сезон 2020 в световния рали шампионат (WRC) ще бъде рестартиран в началото на август с класиката „Финландия” се изпариха днес, след като стана ясно, че състезанието е отменено. Утре пък официално ще бъде обявено, че се отменя и следващия кръг – „Нова Зеландия”.

Така сезонът в WRC трябва да продължи с тежкия макадам в рали „Турция”, чийто старт е планиран за 24 септември.

Финландското правителство свали някои от ограниченията в страната заради пандемията от коронавирус, но много от тях остават да действат в други страни и организаторите имаха резервен вариант за началото на септември, който обаче също се оказа невъзможен за изпълнение.

Организаторите на ралито във Финландия признаха, че не знаят дали ограниченията за масови събития ще останат в сила и след юли, както и дали участниците, отборите и публиката

Рали „Нова Зеландия” трябваше да се върне в календара на WRC след 7-годишна пауза, но отмяната му се очакваше, като се има предвид, че страната въведе някои от най-строгите мерки в битката с коронавируса и от 11 дни насам в Нова Зеландия няма нови болни.

Финландия и Нова Зеландия се присъединяват към вече отменените или отложени състезания в Аржентина, Португалия, Италия и Кения, които също бяха в календара на световния рали шампионат за тази година.

Сезонът беше спрян в Мексико, където в средата на март състезанието беше съкратено с един ден, за да могат екипите да се приберат в Европа, тъй като по това време пандемията обхвана света и полетите започнаха сериозно да намаляват.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.