12.06.2024

„Финландия” оформя бъдещето на Лапи и Брийн

Две от големите звезди в рали „Финландия” този уикенд – Есапека Лапи и Крейг Брийн, съвсем скоро може да зарадват феновете си с добри новини относно участието им в световния рали шампионат догодина.

Лапи завърши 4-и в домашното си състезание и го направи в качеството на частен пилот, наел Yaris WRC от Toyota. Естествено, Яри-Мати Латвала беше във възторг от представянето на сънародника си, който спечели това рали през 2017-а за Toyota.

Латвала обясни, че 4-ото място на Лапи на финала на „Финландия” е „представянето, което искахме” и това е било повече от достатъчно той да получи предложение да кара за тима догодина.

Лапи участва в битката за върха на класирането в петък. След това поизстана и финишира 4-и, но записа седем класирания в топ 3 в рамките на 19 отсечки. Завърши трети и в пауърстейджа на финала.

Малко по-късно Латвала обясни, че ако зависи само от него, Лапи трябва да е пилот на Toyota догодина. Това решение обаче ще се вземе от шефовете на компанията и трябва да стане факт до дни.

„Говорихме, че ако той влезе в топ 5, това ще е достатъчно – потвърди Латвала. – Лапи завърши 4-и и записа трето време в пауърстейджа. Ако зависеше само от мен, лично щях да му предложа договор за догодина. Но решението ще се вземе в Япония. Аз предлагам, шефовете решават. Мога да ви кажа, че ще има новини този месец, но решението ще бъде взето в Япония.”

Лапи допълни, че „сделката е доста близо” и не може да потвърди информациите, че ще дели третата кола на тима със Себастиен Ожие догодина.

„В Toyota искаха да анализират представянето ми и ако това не е достатъчно, значи не заслужавам място в отбора – допълни Лапи. – На 90% съм доволен от представянето ни, карахме силно и бяхме много постоянни през целия уикенд, въпреки че не спечелихме етапна победа.

„Признавам, че в събота сутринта не бях достатъчно бърз, за да се боря за място в челото, но усещах, че няма достатъчно сцепление, а това отнемаше от увереността ми. Като изключим това, всичко останало се получи добре.”

Крейг Брийн финишира трети във Финландия

Що се отнася до бъдещето на Брийн, тук все още няма кой знае каква яснота. Но този уикенд стана ясно, че в рамките на следващите 10 дни ще се разбере къде ще кара той догодина. Крейг и навигаторът му Пол Нейгл записаха три поредни подиума в последните им три ралита в WRC – в Белгия, Гърция и Финландия.

Според най-упоритите слухове точно интересът на M-Sport към Брийн е накарал Андреа Адамо да промени позицията си по отношение на третата кола на тима. Затова е много вероятно през 2022-а този автомобил да се кара от само един пилот, а да не се дели между двама, както беше досега.

Все пак преди рали „Каталуня” в средата на месеца трябва да знаем къде ще карат догодина Лапи и Брийн, което ще е добра новина и за шампионата.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Брийн за 2 години в M-Sport? – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.