20.04.2024

Хакери ударили авиокомпанията на Лауда

Новата авиокомпания на Лауда е станала жертва на хакери

Ники Лауда стана поредната известна жертва на хакерите, които тормозят Формула 1 в последно време. Преди него такива проблеми имаше индийският милиардер Вижай Малия, който е собственик на Force India и се крие в къщата си в Лондон, тъй като в родината му текат десетки дела срещу него за милиарди. Хакерите успяха да превземат електронната поща на Малия и профила му в Twitter.

Сега проблемите с хакерите на директора на Mercedes разкри австрийският вестник Kurier.

Ако във Формула 1 има нещо сигурно, то е, че при всяка възможност Ники Лауда ще си купи или ще основе авиокомпания. Обикновено тези опити завършват с фалит или продажба на авиокомпанията на някой по-голям конкурент. Сега обаче Лауда се е насочил съм бизнес полетите и новата му авиокомпания се казва LaudaMotion.

Трикратният световен шампион купи в началото на 2016 година авиокомпанията Amira Air и я прекръсти на LaudaMotion. Точно срещу нея е била насочена на хакерите, като след атаката им, клиентите, запазили си полети с LaudaMotion започнаха да получават фалшиви фактури.

„Хакерите превзеха нашата система и започнаха да пращат фактури на клиентите ни, като с това вървеше и съобщение, че има промяна в платежните реквизити на LaudaMotion – разказа Лауда пред австрийското издание. – Ние успяхме да реагираме бързо, тъй като поддържаме постоянна връзка с нашите клиенти.”

Все пак няколко от тях са превели пари на сметката, посочена от хакерите.

Един от клиентите се обадил в компанията, за да провери дали наистина има промени и така плащането му е било спряно. При друг случай 35 000 евро са били преведени в банка в Истанбул, откъдето са били изтеглени преди от LaudaMotion да успеят да реагират и да уведомят финансовата институция.

Други 39 000 евро заминали за Ирландия, където се озовали в сметка на компанията, осигуряваща финансовите преводи, която обаче отказала да ги предаде на LaudaMotion. Лауда вече потвърди, че от компанията са подали жалба пред ирландския банков надзор и очакват да си получат парите.

Лауда поясни, че след хакерската атака, неговата авиокомпания вече има напълно нова IT система, която отговаря на най-високите изисквания за сигурност.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.