12.06.2024

Хакинен: Алонсо няма да остави шанс на Окон

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен коментира предстоящия сезон, който започва днес със свободните тренировки за Гран при на Бахрейн. Според него, Фернандо Алонсо, когото финландецът цени много високо, няма да остави никакъв шанс на Естебан Окон в Alpine.

Интересно е, но Мика няма високо мнение за Окон, като досега не е станала ясна причината за тези оценки на легендарния финландец.

Искам да кажа нещо положително за Окон, но не го познавам толкова добре – обясни Хакинен във видео за спонсора му Unibet. – Като гледам отстрани, мнението ми е базирано на коментари и интервюта, той не е точно типът партньор, който бих искал във Формула 1. Трябва да се доверяваш на партньора си, да говориш с него, да споделяте различни неща. Не бих се доверил на Естебан. Трудно е да се каже нещо подобно, но аз така виждам нещата.”

Хакинен е категоричен за това, което предстои да се случи в Alpine.

Фернандо е истински „убиец” – допълни Хакинен. – Той ще подходи така към сезона във Формула 1, че да засенчи напълно Окон. Не мисля, че Окон ще има някакъв шанс. Естебан има достатъчно опит и скорост, но Фернандо няма да му даде шанс, сигурен съм.”

Оказа се, че Хакинен има съмнения и относно хибридната задвижваща система на болида А521 на Alpine – тимът, който наследи Renault във Формула 1.

„Нямам никакво съмнение, че Фернандо ще хвърли всичко, на което е способен при завръщането си във Формула 1, за да се представи добре, но за да побеждаваш, трябва да имаш мощен двигател – допълни Мика. – Просто е. Дали моторът на Alpine има достатъчно мощност, за да може Фернандо да изпреварва на правите? Да спираш по-късно и да атакуваш от вътрешната страна? Съмнявам се. Ако нямаш достатъчно мощност, няма значение колко добра е аеродинамиката на колата или колко са добри пилотите ти. Всички елементи трябва да са на високо ниво.”

Хакинен обърна внимание и на още нещо.

„Ще е интересно да видим какво ще донесе на Формула 1 Фернандо, тъй като шампионатът се промени доста в негово отсъствие – допълни Хакинен. – Сега той ще работи основно по това болидът на Alpine да стане по-издръжлив. Защото сега шансът да спечелиш заради лошия късмет на другите е по-малък. Все по-рядко виждаме отпадания и повреди в двигателите, което да позволи на другите да си пробият път напред. Да видим как ще се възползва Фернандо от промените във Формула 1.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.