23.06.2024

Хакинен се съмнява в успехите на Red Bull и Honda

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен не е убеден, че през новия сезон Red Bull ще е реален съперник на Mercedes и Ferrari. От този сезон бившите шампиони ще използват задвижващи системи на Honda, като в четирите години след завръщането си в световния шампионат японците постоянно се борят с най-различни проблеми, свързани с надеждността и мощността, но все още не могат да осигурят мотор и хибридни системи на нивото на тези на лидерите в шампионата.

От Honda направиха уточнението, че Red Bull няма статут на заводски отбор на компанията, но първият тим на Диди Матешиц е най-близо до това определение, като се има предвид, че от Toro Rosso вече обявиха, че са готови да жертват и този сезон, за да спомогнат на прогреса на Honda.

„Първоначално си мислех, че просто няма да се получи между Red Bull и Honda – призна Хакинен пред Inside Formula One на Unibet. – Нещата няма да се получат добре. Имах големи съмнения за това партньорство.

„Но е факт, че Red Bull има пълна заводска подкрепа от страна на Honda и това осигурява увереност, че може да се стигне до успехи.

„Honda записа много труден период при връщането си във Формула 1, сезоните с McLaren бяха наистина тежки. Никак не им беше лесно.

„Мисля, че сега Honda вече са на етап, в който могат да демонстрират все по-добро представяне.

„Но не мисля, че те са на нивото на представянето на Ferrari или Mercedes по отношение на мощността.

„Ако не разполагаш с това, ако имаш по-малко мощност на правите, то е трудно да изпреварваш другите коли. Това е факт. Така че все още не вярвам, че Honda са на нивото на лидерите по отношение на мощността.”

Хакинен е на мнение, че ще е „интересно” да видим дали решението на Red Bull да се разделят с Renault ще се окаже правилно.

„Вижте какво става в Renault, там работят усилено – допълни Мика. – Като гледаме резултатите от тестовете и какво са направили, представянето на двигателя, какво постигат, мисля, че са много силни.

„Дали в Red Bull взеха правилното решение? Те изоставиха Renault, но Renault напредват сериозно и се трудят упорито. Дали е било правилно това решение или не? Това наистина е интересен въпрос.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.