23.07.2024

Хамилтън е преговарял с Ferrari и Red Bull

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън подписа нов 1-годишен договор с Mercedes, но това не убеди скептиците, че той иска да кара до края на кариерата си за тима. От дебюта си във Формула 1 Хамилтън се състезава с болиди, задвижвани от двигатели на Mercedes – първо в McLaren, а след това и в Mercedes и преди време обясняваше, че след като сложи край на кариерата си на пилот може да изпълнява друга роля в компанията – поне посланик. От известно време насам обаче съвместното бъдеще на Хамилтън и Mercedes е под въпрос.

Предполага се, че финансовите условия по новия му договор са същите като по последния му контракт, който изтече в края на 2020 година, което означава, че изискванията на 7-кратния световен шампион по отношение на заплащането не са били изпълнени.

Според репортера на F1.com Уил Бъкстън, Хамилтън в един или друг период в последните години е преговарял както с Ferrari, така и с Red Bull, за да потърси алтернатива на Mercedes.

За скромните опити да се установи контакт със Скудерията се разбра много бързо, а и самият Люис ги потвърди пред медиите. През 2019 година пък бившият вече главен изпълнителен директор на Ferrari Луис Камилери също коментира възможността италианците да наемат Хамилтън. По това време от договора на Люис с Mercedes оставаше един пълен сезон, но вече се бяха появили сериозни спекулации, че той наистина може да напусне отбора, с който постигна най-големите си успехи в спорта. Камилери потвърди, че президентът на Ferrari Джон Елкан е водил „разговори” с Люис и допълни, че всички в Маранело са били „много поласкани, че Люис иска да се присъедини към Ferrari”.

Що се отнася до Red Bull, тук потвърждаването на преговори ще е по-трудно с оглед на това, че доктор Хелмут Марко и Кристиан Хорнър нямат проблеми с това да излъжат или да дават некоректни отговори ако смятат, че това ще увреди имиджа на тима. Типичен пример за това е разправията около преговорите с Фернандо Алонсо, който обяви, че са го искали, те отрекоха, той каза, че ще публикува кореспонденцията си с тях и веднага след това те спряха да отговарят на въпроси по темата.

Но в хода на всички тези спекулации в последните няколко години остава един основен въпрос, който все още няма разумен отговор: Какво могат да предложат на Хамилтън другите отбори, което го няма в Mercedes?

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.