26.05.2024

Ще жертва ли Renault Формула 1?

Автомобилният гигант Renault готви сериозни планове за икономии, за да преодолее икономическата криза, предизвикана от пандемията коронавирус. Според френското издание Le Canard Enchante тези планове ще бъдат публикувани следващата седмица и се очаква да донесат икономии в размер на 2 милиарда евро.

Някои от мерките вече изтекоха в медиите във Франция, но други са в сферата на предположенията, а най-голямата неизвестна засяга програмата на Renault във Формула 1. Според непотвърдена информация от компанията Renault няма да напусне Формула 1, но е почти сигурно, че бюджетът на тима, воден от Сирил Абитбул ще бъде орязан, като все още не се знае с колко точно.

Преди дни стана ясно, че голямата звезда на Renault Дениъл Рикардо, който дойде в тима с 2-годишен договор за сезон 2019, ще напусне в края на 2020 и отива в McLaren. Все още няма информация кой ще партнира на Естебан Окон догодина, като от вчера упорито се говори, че Абитбул преговаря с Валтери Ботас от Mercedes. Другото голямо име, спрягано за за тима е Фернандо Алонсо, като се очаква, че заплатата му ще бъде поета от Liberty Media.

Renault се върна във Формула 1 в края на 2015, когато откупи тима си от Жерар Лопес, който пък го пое след изтеглянето на компанията след „Крашгейт”. От 2016 насам Renault преструктурира отбора, но развитието и представянето на тима е под очакванията – първоначално проблемите бяха свързани с представянето на двигателите, след това дойдоха трудностите с подобренията на шасито.

Renault завърши сезон 2018 на 4-о място при конструкторите, но през 2019 отстъпи на 5-ата позиция, победен от клиента си McLaren.

А от 2021 Renault ще осигурява двигатели само на заводския си тим, тъй като McLaren ще получава задвижващи системи от Mercedes.

Предполага се, че плановете за икономии на Renault включват затварянето на 4 завода, орязването на моделната гама на марката и дори закриването на възродената през 2017 година спортна марка Alpine.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.