12.06.2024

Ще има ли рали „Дакар”?

Провеждането на маратонското състезание рали „Дакар” през януари е под въпрос заради новата политика на Саудитска Арабия за ограничаване на движението в страната и затварянето на границите на държавата. Причината, естествено, е коронавирус пандемията.

Предполага се, че още тази вечер организаторът на състезание Amaury Sport Organisation ще обяви каква ще е съдбата на надпреварата.

Стартът на рали „Дакар” е на 3 януари, но повечето от участниците и голяма част от организационния екип трябва да пристигнат в Саудитска Арабия в седмицата преди старта.

В Саудитска Арабия са регистрирани малко над 6000 смъртни случая, свързани с коронавируса и местните власти се притесняват, че контактите на местните жители с участници и организатори, идващи от цял свят, може да доведат до ново покачване на случаите на заразените.

Днес беше обявено, че всички международни полети от и до страната се спират, като има възможност тази забрана да бъде удължена с още една седмица. Затварянето на границите важи и за сухопътните пунктове и пристанищата.

Част от представителите на отборите вече се оплакаха, че пътуването от различни европейски страни до Саудитска Арабия става все по-трудно заради новите ограничения в Европа.

Засега официалната позиция на ASO е, че организаторът не се отказва от състезанието.

Рали „Дакар” се провежда от 1978 година насам, като през 2008 година беше отменено заради заплаха от терористични атаки в Мавритания. Това доведе до преместването му от Африка в Южна Америка, където първото издание на надпреварата се състоя през 2009 г. От миналата година домакин на офроуд ралито е Саудитска Арабия, като страната има договор за 5 години да приема състезанието.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.