30.05.2024

Ще има ли таван на бюджетите във Формула 1?

Новият основен собственик на Формула 1 иска да изравни силите на отборите

Новият основен акционер във Формула 1 Liberty Media обмисля въвеждането на таван на разходите на отборите в световния шампионат, съобщиха източници от компанията, но информацията все още не е потвърдена.

Преди броени дни американската медийна компания обяви, че си е осигурила финансиране, за да осъществи сделката за Формула 1, която се оказа доста сложна, тъй като от световния шампионат не излиза нито един от досегашните собственици, но всички те намаляват с малко дела, за да се оформи този на Liberty Media, който надхвърля 30%.

Според материал в бизнес секцията на британския вестник The Telegraph, налагането на таван на разходите на отборите във Формула 1 е част от плановете на новия основен собственик за развитието на шампионата. Насочването към един от най-сериозните проблеми на Формула 1 показва, че американците схващат точно какво трябва да се направи, за да стане спортът по-силен – в момента малките отбори, които са на ръба на оцеляване, харчат в пъти по-малко от големите заводски тимове и на практика нямат никакви шансове срещу тях на пистата.

Статията в The Telegraph цитира анонимен източник в Liberty Media.

„Няма никакъв смисъл отборите във Формула 1 да харчат 400 милиона долара или подобна сума – заявява източникът на вестника. – Тези пари не носят ползи на феновете. Те просто се прахосват в технологичната надпревара между отборите.

„Точно тази надпревара не отговаря на логиката и благодарение на нея отборите в световния шампионат са разделени на две групи. А аутсайдерите трябва да имат възможност да побеждават.”

Естествено, възможността на аутсайдерите да печелят състезания във Формула 1 отдавна е изчезнала, но ограничаването на разходите може и да им помогне.

В последното десетилетие станахме свидетели на няколко опита да се ограничат разходите на отборите, като общото между тях е, че нито един от тях не постигна успех.

През 2009 се появи план, според който таванът на бюджетите на отборите във Формула 1 трябваше да е 40 милиона лири на сезон. Това доведе до заплахи от страна на Ferrari и Red Bull, че ще напуснат спорта и идеята беше изоставена. След това се появи ново предложение – таван на бюджетите за сезон 2015, но и то не стигна доникъде, след като отборите, които участват в Стратегическата група за развитие на Формула 1 обясниха, че тази идея няма как да се реализира на практика.

А съвсем скоро пропадна друга идея – цената на клиентските мотори за частните отбори да не надхвърля 12 милиона долара на сезон. Това също не се случи, тъй като Ferrari наложи вето на това решение. Да, колкото и да е странно, Ferrari може да налага вето на промените в правилата във Формула 1.

В Liberty Media са наясно, че прокарването на такова ограничение ще е много трудно, но американците смятат, че ще успеят.

„Най-важното нещо, което трябва да се случи във Формула 1, е промяна на културата в спорта. В момента никой не вярва на никого”, допълни източникът на The Telegraph.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.