12.06.2024

Ще получи ли Макс нов мотор?

Ще получи ли Макс Верстапен нов двигател този уикенд? Този въпрос се очертава като един от най-важните преди старта в неделя.

Предпоследният кръг от сезон 2021 във Формула 1 е този уикенд – в Джеда, Саудитска Арабия. Това е и последният шанс за смяна на компоненти по задвижващите системи на автомобилите. И в Red Bull трябва да решат дали за този уикенд да използват нов двигател с вътрешно горене в колата на Макс Верстапен и лидерът в шампионата да загуби 5 места на стартовата решетка.

Макс има шанс да стане световен шампион още в неделя, но с оглед представянето на Люис Хамилтън и Mercedes в последните две състезания, тази възможност не е особено голям. Британецът спечели в Бразилия и Катар и сви изоставането си от Макс на 8 точки. А световният шампион този уикенд ще използва „супер двигателя” от Бразилия, с който беше най-бърз в Сао Пауло и спечели победата.

Сега Верстапен се състезава с четвъртия си двигател за този сезон, който получи още за Гран при на Русия в Сочи. Разбира се, той не е карал с този мотор във всички сесии, но ако стигне с него до финала на сезона в Абу Даби, това ще е осмото състезание за агрегата. Което означава между 2000 и 2500 километра пробег.

Това не би трябвало да е проблем – задвижващите системи във Формула 1 са проектирани да издържат без проблеми поне 3000 километра. Но е факт, че с натрупването на дистанция представянето на моторите се влошава и това ще има значение в битката с Люис Хамилтън.

Затова и се появи слухът, че от Honda са препоръчали на Red Bull Верстапен да получи нов двигател този уикенд. Това ще е петият мотор на Макс, а той ще има шанс да се бори поне за второто място на финала, ако се приеме, че Хамилтън няма да има проблеми в хода на състезателния уикенд.

Така Хамилтън и Макс може да се окажат с равен брой точки преди последното състезание в Абу Даби, но Верстапен ще има предимство по отношение ресурса на двигателя.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.