26.05.2024

Япония и Нова Зеландия падат

Почти сигурно рестартирането на световния рали шампионат (WRC) ще осигури сезон без екзотичните състезания, завръщащи се в календара на надпреварата – „Япония” и „Нова Зеландия”.

WRC успя да проведе три състезания: „Монте Карло”, „Швеция” и „Мексико” преди сезонът да бъде спрян през март заради пандемията от коронавирус.

ФИА, промоутърът на шампионата, организаторите на отделните стартове и трите заводски тима Hyundai, Toyota и M-Sport се споразумяха за максимално намаляване на разходите при подновяването на сезона, като основно икономиите трябва да дойдат от логистиката, което изключва далечните дестинации като Япония и Нова Зеландия.

Много е вероятно сезон 2020 в WRC да бъде довършен с пет европейски ралита, като може да се наложи „Финландия” да се премести от август за септември или октомври, а стартове се планират и в Германия, Великобритания, Турция и евентуално Сардиния, където въпросителните за провеждането на ралита са най-големи.

Все още в списъка с ралитата, които може да се проведат остава „Аржентина”, но с оглед на развитието на ситуацията с коронавируса в Южна Америка, отмяната на състезанието е почти сигурна.

Последната жертва на пандемията стана рали „Сафари”, което тази година трябваше да се върне в календара на световния шампионат. Проблемите с Covid-19 в африканската държава се допълват и от нашествието на скакалци, а в момента няма полети до Кения.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.