13.06.2024

30 години след първата победа: Още е рано за отказване

Преди 30 години сливенският екипаж Павел Жеков и Христо Попов спечелиха рали „Сосер-Сливен” – една от най-големите победи в кариерата на Жеков и първа победа в първия старт на доктор Христо Попов, за когото това беше първо състезание.

Днес, 30 години по-късно доктор Попов няма намерение да спира с автомобилния спорт – и двамата му синове Марио и Виторио се състезават, той ръководи семейния клуб „Доктор Спийд” и чака дъщеря си Анджелина да навърши 18 години, което ще стане догодина, за да може двамата да се състезават заедно.

„Най-много се радвам на успехите на синовете ми – обясни пред autosport.bg доктор Попов. – И двамата карат силно, когато имат финансова възможност, постигат и сериозни успехи. Марио спечели шампионската титла на рали в група Е през 2019 година, а Виторио, който води в класацията за най-млад дебютант – през 2010 година на 16 години и 20 дни стана шампион на рали спринт и вицешампион на рали в клас RC5 през 2020 година.

Марио и Виторио в началото на кариерата на Марио

„Тези 30 години минаха бързо, но имам страхотни спомени, както от моите състезания, така и от тези на синовете ми.

„Има и нещо друго, което е много важно за мен – обучил съм над 10 навигатори, голяма част от които все още се състезават в нашия рали шампионат. Радвам се на всеки техен старт.”

Днес Марио Попов и Виторио Попов стартират в 40-ото издание на рали „Сливен” – състезанието, което баща им спечели пред 30 години, но няма да са в един екипаж. Марио Попов е с №29 (навигатор Даниел Мечикян, Ford Fiesta ST), а Виторио – с №31 (навигатор Георги Цонев, Citroen Saxo).

Снимки: архив Doctor Speed

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.